Tallet stiger: Flere smittet med virus

Newsbreak.dk har flere gange omtalt den frygtede TBE-virus, der spreder sig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Et område, der har omtrent samme størrelse  som en nymodens håndboldbane, er blevet centrum for et stort problem på Sjælland.

Der findes nemlig en række flåter i dette område, som har vist sig at bære på den frygtede TBE-virus, som kan give hjernebetændelse.

Artiklen fortsætter under videoen.

Området er ikke alene ramt af flåter, men det ligger også op ad en skovbørnehave og det vækker bekymring.

– Der har været fire tilfælde inden for nogle få måneder, så vi bliver nødt til at informere borgerne i området og lægerne, hvis der nu skulle komme flere tilfælde, siger Anders Fomsgaard, der er overlæge med speciale i virus & mikrobiologisk specialdiagnostik til Ekstra Bladet.

Naturstyrelsen oplyser til avisen, at de begyndte at afsikre legepladsen den 11. oktober efter, at der var konkluderet fire tilfælde af sygdommen i en periode på få måneder.

Vakt opsigt gennem en periode

Allerede i april fortalte Newsbreak.dk om, hvordan TBE, tick-borne encefalitis i 2018 – for første gang siden 2009 – blev fundet uden for Bornholm.

TBE, der også er kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse, ramte i 2018 en 39-årig kvinde i området omkring Fåborg. Hun havde symptomer på hjernebetændelse og havde før det hverken været i udlandet eller på Bornholm.

Herudover blev en 65-årig kvinde sandsynligvis også smittet i Danmark, da hun var på campingferie i Midt- og Sønderjylland.

Nu er endnu tre altså blevet smittet. Det oplyser Statens Serum Institut, SSI, på sin hjemmeside.

Situationen følges tæt

Der er tale om en 69-årig mand, som sandsynligvis er blevet smittet lokalt af flåter i Tisvilde Hegn – dog kan det ikke udelukkes, at han er blevet smittet på Bornholm.

Det er sjældent, at TBE konstateres uden for Bornholm. Der er dog fortilfælde. For kun få uger siden blev der også påvist et TBE-tilfælde med relation til Vinderød/Halsnæs i Nordsjælland. Da var det en 59-årig mand, der blev smittet.

Statens Serum Institut oplyser, at det og Sundhedsstyrelsen følger situationen. Læger opfordres til at være ekstra opmærksomme på diagnosen TBE, også selv om folk ikke har været i udlandet eller på Bornholm.

Kun på Bornholm – til nu

Gennem over 50 år har Bornholm været det eneste kendte risikoområde for TBE i Danmark, hvor der påvises imellem to til fire tilfælde årligt. Derfor anbefaler man i Danmark kun personer, der jævnligt færdes i skov og krat uden for stier på Bornholm, at blive vaccineret.

De seneste to tilfælde af TBE påvist i Nordsjælland giver ikke anledning til ændring af anbefalingerne, skriver Statens Serum Institut.

Alle borgere kan dog – i samråd med deres læge og for egen betaling – vælge at blive vaccineret.

Symptomerne

Symptomerne på TBE er delt i to faser. Omkring en uge efter biddet får omkring en fjerdedel af de smittede influenzalignende symptomer og feber i en uges tid.

Derefter vil omkring en ud af tre af dem, der har influenzasymptomerne, opleve sygdommens anden fase og udvikle symptomer på hjernebetændelse.

Det vil typisk ske efter 1-21 dage uden symptomer efter perioden med influenza.

Omkring en tredjedel af dem, der bliver indlagt med sygdommen, får længerevarende mentale eller neurologiske følger.

Hvornår skal man søge læge efter flåtbid

Kontakt din læge hvis du oplever følgende symptomer efter et flåtbid:

  • Udslæt der kan være Erythema migrans (rødt udslæt, som breder sig ud over bidstedet og får en diameter på mere end fem centimeter). Udslættet er det mest almindelige symptom på borreliose og kan ses fra 3-30 dage efter et flåtbid. Erythema migrans er et symptom på lokal Borrelia-infektion fordi bakterien sidder i huden.
  • Ansigtslammelse
  • Udstrålende smerter med eller uden lammelser i ryg/arme/ben og/eller føleforstyrrelser i huden
  • Influenzalignende symptomer som hovedpine, lysfølsomhed, sygdomsfornemmelse, feber, muskel- og ledsmerter
  • Hævelse og væskeansamling i knæleddet eller et af de andre store led

Kilde: Statens Serum Institut

For børn kan sygdommen betyde mindre indlæringsvanskeligheder.

Højsæsonen for flåter er fra maj til oktober.

Powered by Labrador CMS