Tager du telefonen med på toilettet? Stop det
Fire ud af fem unge tager ifølge undersøgelse mobilen med på toilettet - læs her, hvorfor det er en rigtig dårlig ide.
En ny undersøgelse er gruopvækkende læsning, hvis man ikke er glad for bakteriebomber og smittefare med alverdens dårligdom. Hygiejnevirksomheden Initial har nemlig undersøgt, hvor mange tager deres telefon i brug på toilettet.
Svaret er rigtig mange, især unge, og det er bekymrende, for tidligere undersøgelser har ganske entydigt fastslået, at mobiltelefonen er en smittekilde i sværvægterklassen.
Kun sølle ni procent af de adspurgte i alderen 18 til 34 i den nye undersøgelse svarer, at de aldrig tager telefonen med på toilettet. Bedre ser det ud for de ældre. 43 procent af danskerne over 55 år tager aldrig telefonen med på toilettet.
En bakteriefest
Biolog i Initial, Maria Brix Balle, synes, der er tale om en tendens, som åbenlyst strider mod almindelig sund fornuft. Hun siger i en pressemeddelelse:
– Mobiltelefonen hører ikke til på toilettet, uanset hvordan man vender og drejer det. Det er uhygiejnisk, og de fleste ved det godt. Vi rører ved vores telefoner ustandseligt, hvilket i sig selv betyder, at telefonen kan blive en bakteriefest, hvis man ikke renser den jævnligt.
Den tanke er altså ikke grebet ud af det blå. For eksempel har flere medier tidligere omtalt, at mobiltelefonen faktisk i sig selv er fyldt med bakterier i forvejen – flere end toilettet. Derfor hjælper det ikke rigtig at gøre det værre.
Sidste år undersøgte Initial 50 mobiltelefoner med en test, der måler antallet af mikroorganismer på en overflade. De undersøgte telefoner var i gennemsnit ikke mindre end 6,5 gange mere beskidte end et gennemsnitligt toiletbræt.
Fyldt med e.coli
Tag for eksempel en (sponsorbetalt) artikel, der har et par år på bagen, fra Berlingske. Her udtaler hygiejneekspert og lektor fra Professionshøjskolen Metropol, Michael René, at telefoner og toiletter er en potentiel farlig cocktail.
– De fleste bakterier er harmløse, men vi har også fundet bakterier fra afføring og fra dyr og jord på telefonerne, og så er vi ovre i noget, der kan give alvorlige infektioner i de rette mængder, siger han til Berlingske, der i samme ombæring kan præsentere foruroligende tal.
Ifølge avisen har en britisk undersøgelse tidligere vist, at hver sjette smartphone har e.coli-bakterier på sig. Michael René mener, at risikoen for at få potentielt farlige bakterier på telefonen er stort set 100 procent, hvis den er med på lokum.
Vigtigst er det derfor, hvis du ikke kan lade telefonen blive i lommen, at du gør den ordentlig ren. Klik dig gennem galleriet over artiklen her og lær hvordan.