Syv ud af ti forældre ved ikke at det er farligt

Solskoldninger øger risikoen for hud- og modermærkekræft, og jo yngre, du er, jo mere skade kan en skoldning forårsage. Det er dog kun 29 pct. af forældre, der ved, at solskoldninger er særligt skadelige for børn og unge. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af Børneulykkesfonden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Vi vil alle sammen gerne undgå solskoldninger, for de er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på lang sigt.

Jo tidligere i livet din hud udsættes for solskoldninger, jo mere skadelige er de, fordi huden er mere sart over for uv-stråling, når den er under udvikling. Derfor er det ekstra vigtigt at undgå solskoldninger hos børn.

I en undersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af Børneulykkesfonden, bliver 726 forældre til børn i alderen 0-12 år spurgt, om de mener, at solskoldninger er mest skadelige for voksne eller for børn.

Det skriver Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse.

Kun 29 procent svarer korrekt, at solskoldninger er mest skadelige for børn, hvorimod 64 procent mener, at solskoldninger er lige skadelige for alle.

Ifølge Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden, er det dog ikke problematisk, at forældre tænker både på deres børn og sig selv, når det kommer til solbeskyttelse:

– Selvfølgelig er det vigtigt, at forældre er særligt opmærksomme på at solbeskytte deres børn, men det er bestemt også vigtigt, at de husker sig selv. Både fordi de selv øger risikoen for hud- og modermærkekræft, når de udsættes for for meget uv-stråling, men også fordi børn lærer solvaner af deres forældre. Det er vigtigt, at man som forælder er en god rollemodel – også når det kommer til solvaner, siger Henriette Madsen.

Husk de gode solvaner – også i ferien

Heldigvis er det nemt at undgå solskoldninger, hvis man følger solrådene om skygge, solhat og solcreme.

Selvom forældre generelt er gode til at solbeskytte både sig selv og deres børn, kan de gode vaner godt blive glemt, når sommerferien står for døren.

Ifølge rapporten ’Danskernes solvaner i sommerferien 2018’ fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne blev fire ud af 10 børn solskoldede i deres sommerferie i 2018 – og andelen var den samme, uanset om ferien blev holdt i Danmark eller i udlandet. Derfor opfordrer Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, forældre til at tage hverdagens gode solvaner med på sommerferien:

– Når hverdagsrutinerne skiftes ud med feriehygge, lempes der generelt lidt på reglerne. Små børn må måske være længere oppe og spise flere is end i hverdagen, og det skal der selvfølgelig være plads til. Men når det kommer til solbeskyttelse, er det altså vigtigt at holde fast i de gode rutiner og huske både solhatten og solcremen og måske holde en pause fra solen midt på dagen, siger Peter Dalum.

Han tilføjer, at man typisk er mere udenfor, når man holder ferie end i hverdagen. Derfor er solrådene ekstra vigtige at følge i sommerferien – for både store og små.

Tips til sikker leg i solen

Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men for meget sol kan give solskoldning. Når huden først er rød, er skaden sket. Så husk den rette beskyttelse, når børn skal i solen, og lær dem at omgås solen med en god portion sund fornuft.

Skygge

* Søg skygge mellem kl. 12-15, når solen står højest. Den mest effektive beskyttelse mod solens stråler er at holde sig i skyggen.
* Små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør aldrig opholde sig i direkte sol, og skal anbringes i skyggen.
* Husk, at man selv i skygge kan være udsat for UV-stråling fra himlen eller UV-refleksion fra vand, sand, beton og græs.

Solhat og tøj

* Brug en solhat med bred skygge, der både dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke.
* Løstsiddende tøj af tætvævet stof beskytter kroppen og er behageligt og køligt, når det er varmt.
* Solbriller giver beskyttelse mod UV-stråling og skader i øjnene.

Solcreme

* Smør med vandfast solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, min. faktor 15, på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj og hat. Husk nakke, næse, ører, ansigt og fødder.
* Smør rigeligt på: Én krop – én håndfuld. Bruger du for tyndt et lag, nedsættes beskyttelsen betragteligt!
* Smør ca. 15 min., inden du skal ud, og smør igen, hvis du har badet, svedt eller tørret dig med håndklæde.
* Vær opmærksom på, at solcreme kan give pletter og smitte af på tøj og andre genstande. * Husk derfor at lade solcremen tørre helt ind i huden, inden du tager tøj på, og at vaske hænder grundigt efter påføring.

Kilde: Børneulykkesfonden

Powered by Labrador CMS