Syrien og Irak-konflikter rokker ikke ved oliepriser
Olieprisen er uberørt af et uroligt og krigshærget Mellemøsten. Olieprisen er faldet otte procent i september.
Uro og krig hærger i Mellemøsten. Men olieprisen har ikke reageret med store stigninger som den plejer, når ilden brænder i Mellemøsten.
Selv om 40 allierede lande i september har indledt bombetogter mod den militante og ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat i dels Irak, og for nogles vedkommende også i Syrien, er olieprisen faldet med otte procent i september til 95 dollar per tønde.
Senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen forklarer, at der er flere årsager til, at olieprisen er immun overfor verdens kriser.
– Irak er en af verdens store olieeksportører, men Iraks eksporterende olieproduktion foregår i det sydlige Irak, langt væk fra det nordlige og vestlige Irak, hvor Islamisk Stat hærger.
– Der er olieproduktion, hvor IS er, men det er installationer, der primært forsyner irakerne selv, siger Jens Nærvig Pedersen til Ritzau.
Rusland er også en stor olieeksportør, især til Europa. Selv om forholdet mellem Rusland og Vesten er frosset ned på grund af krisen i Ukraine med gensidige sanktioner, har hverken Europa eller Rusland haft lyst til at vende blikket mod det sorte guld.
På olien er Rusland og Vesten stærkt økonomisk afhængige af hinanden.
– På den ene side betyder Ruslands eksport af olie til Europa så meget for russisk økonomi, at Rusland ikke har råd til at inddrage olien i sanktionerne mod Europa.
– Det samme gør sig gældende for Europa, der ikke råd til at lukke ned for importen af olie fra Rusland, fordi det vil få råolieprisen til at stige.
– Højere oliepris vil sende europæisk økonomi yderligere i knæ, og det går jo i forvejen ikke for godt med økonomien, siger Jens Nærvig Pedersen.
En tredje årsag til at automatreaktionen er udeblevet på de til tider paniske oliemarkeder, er øget produktion af råolie i USA og Canada. En oliepris gennem de senere år på 100 dollar har fået olieindustrien i USA og Canada til at investere mere i eftersøgning og udvinding af olie.
– Der er masser af olie i verden. I de senere år har oliemarkedet ændret sig markant. Produktionen er højere end efterspørgslen, og et er årsagen til, at olieprisen er upåvirket af verdens kriser, siger Jens Nærvig Pedersen.
/ritzau/