Syrien-krigere fik 378.000 kroner i overførsels-indkomst

RB PLUS ARKIVFOTO 2014 Militante islamiske krigere med IS-flaget i Raqqa, Syrien- – se RB 6/5 2015 08.24. Den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) har siden sidste sommer erobret store områder i Syrien og Irak, ligesom gruppen også er aktiv i Libyen.(Foto: STRINGER/Scanpix 2015)
Offentliggjort Sidst opdateret

Opholdet i Syrien har for en række danske Syrien-krigere været delvist finansieret af danske velfærdsydelser.

En orientering fra Beskæftigelsesministeriet, som Radio24syv har fået aktindsigt i, viser, at 32 danske Syrien-krigere har modtaget kontanthjælp eller dagpenge for næsten 400.000 kroner, mens de har deltaget i krigshandlinger i Syrien.

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), som har orienteret Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) om de 32 sager.

»STAR har indtil nu modtaget oplysninger vedrørende 32 personer, som efter PETs oplysninger har været udrejst i relation til konflikten i Syrien samtidig med, at der er en formodning om, at de har modtaget sociale ydelser i form af kontanthjælp og dagpenge,« står der i notatet fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Sammenlagt har personerne fået sociale ydelser for i alt 378.000 kroner, mens de har opholdt sig i Syrien.

Det er kommunerne og a-kassernes opgave at udsende krav om tilbagebetaling til de personer, som har modtaget en ydelse, selv om de ikke har stået til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det er også a-kasserne og kommunernes opgave at sanktionere og politianmelde sager om socialt bedrageri, men Radio24syvs aktindsigt viser, at det foreløbig kun er sket i én af de 32 sager med Syrien-krigerne, og det kritiseres af Peter Skaarup (DF), retsordfører hos Dansk Folkeparti.

»Det viser, hvor lemfældigt vi betragter Syrien-krigere. Der har været en masse snak om, hvor alvorligt det er, men når vi skal se på de praktiske konsekvenser, så ser vi, at man ikke gør noget,« siger Peter Skaarup.

Efter hans opfattelse burde alle 32 sager meldes til politiet.

»Jeg mener, at man nu på stedet bør politianmelde hver eneste sag, for man står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, når man befinder sig midt i borgerkrigen i Syrien, og hvis vi skal sende signaler om, at vi ikke accepterer, at disse Syrien-krigere tager af sted, så er vi nødt til at indføre mere konsekvens,« siger Peter Skaarup og fortsætter:

»Det havde jeg håbet på, at regeringen havde fået sendt ned gennem systemet, men det her tyder jo på, at det ikke er lykkes, og derfor vil jeg tage de her nye oplysninger op i Folketinget.«

I Aarhus Kommune har man haft tre sager af denne karakter, hvor der har været mistanke om, at en borger har været i Syrien, mens vedkommende har været på offentlig forsørgelse. I den ene sag er kontanthjælpen blevet stoppet på det formodede udrejsetidspunkt, og i de to andre sager har forvaltningen afkrævet borgeren en tilbagebetaling af kontanthjælpen.

Ingen af sagerne er meldt til politiet, og det har ikke været muligt for Radio24syv at få yderligere kommentarer til sagerne fra Aarhus Kommune.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp viser de 32 sager, at de danske Syrien-krigere udnytter velfærdssystemet.

»Det viser helt åbenlyst, at Syrien-krigerne ved, hvordan man udnytter systemet, og det viser også, at kontrolmekanismerne ikke virker. Det burde ikke være muligt, og derfor er man nødt til at stramme reglerne, så man sender et klart signal,« siger Magnus Ranstorp til Radio24syv

For de Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen (R), er det åbenlyst, at Danmark bør sætte en stopper for Syrien-krigerne med »lommepenge«.

»Jeg tror, alle partier i Folketinget må være enige om, at man ikke skal have lommepenge med fra Danmark, hvis man vælger at drage til Syrien eller Irak og kæmpe for IS. Det skal vi naturligvis blive bedre til at stoppe,« siger Jeppe Mikkelsen til Radio24syv.

Powered by Labrador CMS