Symptomer? Sådan passer du på dine lunger
Hvis du oplever symptomer på coronavirus, så er der tre gode råd til, hvordan du passer på dine lunger.
Hvis du er én af dem, der oplever symptomer på coronavirus, er der fortsat meget, du kan gøre for at passe på dine lunger, som er det, der bliver hårdest ramt, når man har fået konstateret coronavirus.
Fysioterapeut ved Aarhus Universitetshospital Camilla Pedersen kommer med tre gode råd i en video på Facebook.
Artiklen fortsætter efter videoen
I galleriet ovenfor kan du læse de tre råd.
Fire typer patienter
Ligesom SARS er coronavirus en sygdom, der rammer lungerne.
Verdenssundhedsorganisationen WHO pointerer, at omkring 80 procent af alle, der bliver smittet med coronavirus, bliver raske uden nogen form for særlig medicinsk behandling. Mens det anslås, at hver sjette smittede får alvorlige problemer med at trække vejret.
Ifølge professor John Wilson, der er president-elect ved Royal Australasian College of Physicians og ekspert i respiratorisk fysiologi, så kan de smittede inddeles i fire store grupper.
Der er dem, der er subkliniske. De er smittet, men de oplever ikke nogle symptomer. Så er der dem, der rammes i de øvre luftveje. De vil formentlig opleve milde symptomer som hoste, feber, hovedpine og øjenbetændelse.
Så er der dem, som professoren vurderer er den største gruppe, der oplever symptomer som minder om influenza, og som normalt ville holde dig hjemmefra arbejde eller skole. Men så er der også den mere alvorlige gruppe, hvor coronavirus er livstruende.
Vær opmærksom på symptomer
Sundhedsmyndigheder har siden udbruddet af coronavirus opfordret alle borgere til at holde øje med symptomerne på coronavirus.
Det er muligt sagtens at have symptomer uden at skulle indlægges og behandles for dem. Dog kan det være en fordel at være særligt opmærksom på ens lunger, da de fleste symptomer også har en sammenhæng med lungerne.
Symptomer på coronavirus er blandt andet feber, tør hoste, besværet vejrtrækning og i værste tilfælde åndenød.
Hvis du oplever symptomerne, er det vigtigt, at du ringer til din egen læge, eller vagtlægen, inden du begiver dig ud offentligt. Herefter bliver der truffet beslutning om, hvad du kan gøre.
Den viden, man i foråret 2020 havde samlet sammen om sygdommen viste, at det først og fremmest er ældre og svagelige mennesker, der risikerer at blive hårdt ramt af sygdommen. Det er dog med tiden blevet klart, at også yngre målgrupper kan opleve besværet vejrtrækning i forbindelse med sygdommen, hvor de har behov for respirator.