Sygeplejersker ramt af ekstremt smitsom sygdom
På Kolding Sygehus er 14 ansatte ramt af den irriterende sygdom fnat.
14 ansatte på kar-kirurgisk sengeafsnit på Kolding Sygehus er blevet ramt af den meget irriterende hudlidelse fnat. Dermed er de ramte sygeplejersker og bioanalytikere udsat for kløe, udslæt og kraftigt skæl, der alle er symptomer på fnat.
Det formodes, at de ansattes smitte udspringer fra en mandlig patient, der var i behandling for norsk skorpefnat i november, oplyser Sygehus Lillebælt. Newsbreak.dk får at vide, at der ikke er konstateret smitte hos andre patienter, der har været i kontakt med afdelingen, der er placeret på sygehuset i Kolding.
Umiddelbart får oplysningen ikke decideret nogen betydning for fremtidige patienter på Kolding Sygehus, får vi at vide. De ansatte modtager behandling med creme og efter alle kunstens foreskrifter.
Der er normalt en kort periode, før behandlingen virker, og de 14 ansatte er i karantæne så længe.
Smitsomt
Selv om der ikke er indløbet melding om, at patienter skal være berørt af den ekstremt smitsomme sygdom, så opfordrer Sygehus Lillebælt i en pressemeddelelse alligevel til, at personer, der har været på Kolding Sygehus siden midten af november, er opmærksomme på kløende udslæt.
Alle praktiserende læger i sygehusets optageområde og Styrelsen for Patientsikkerhed Syd er informeret om smitten, ligesom patienter, der har været indlagt specifikt på Karkirurgisk sengeafsnit, er blevet informeret direkte via et brev.
– Fnat er heldigvis ikke farligt, men det klør og er ubehageligt for den angrebne person. Fnat smitter relativt let, men forudsætter tæt hudkontakt med en smittet person. Der findes heldigvis en god og effektiv behandling, og den er de smittede medarbejdere sat i gang med, siger ledende overlæge Jens Kjølseth Møller fra Klinisk Mikrobiologi på Sygehus Lillebælt i pressemeddelelsen.
Æg og mider
Den smitsomme sygdom er svær at holde nede.
Fnat overføres nemlig ved, at befrugtede mider gnaver sig ind i huden og danner små gange, hvori der lægges æg. Disse æg udklækkes efter tre uger, så for mange vil det først være efter nogle uger, selve smitten viser sig. som det var tilfældet på Kolding Sygehus.
Om behandlingen skriver Netdoktor.dk: “Ved behandling af fnat er det vigtigt, at hele familien bliver behandlet samtidig. Ellers er der risiko for, at de kommer igen efter to-tre uger, fordi fnatmiderne har levet videre hos enkelte i familien, og derefter smitter de andre endnu engang.”
Udover behandling af personer skal sengetøj og tøj vaskes ved minimum 60 grader.