Sygeplejeråd håber på falsk ebolaalarm
En dansk sygeplejerske udsendt til Sierra Leone kan være blevet smittet med ebola, da der gik hul i hendes beskyttelseshandske. Hun er nu blevet hentet hjem til Danmark af Forsvaret.
»Det er en situation, som vi absolut håbede, at vi ikke kom til at stå i, selv om der er mange danske sygeplejersker og læger sendt af sted,« siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
Hun påpeger, at der er et velfungerende beredskab på plads herhjemme. Aarhus Universitetshospital Skejby står klar med et sundhedsfagligt beredskab, og Forsvaret vil desuden stille et kriseberedskab til rådighed for både sygeplejersken og hendes familie.
»Vi har nogle aftaler på plads, og vi har beredskabet, og jeg er helt sikker på, at sygeplejersken er i trygge rammer nu. Og så håber vi på det bedste, og på at det var en falsk alarm,« siger Grete Christensen.
Hun mener ikke, at hjemtagelsen af sygeplejersken vil påvirke danske sygeplejerskers og lægers lyst og vilje til at rejse til Vestafrika for at behandle ebolapatienter.
Ifølge Grete Christensen tænker de udsendte sygeplejersker og læger nemlig situationen grundigt igennem forinden. De er derfor allerede klar over, at det er en risiko, de løber.
»Og derfor tror jeg sådan set ikke, det vil ændre meget på søgningen af sygeplejersker og læger fremadrettet. Det er nogle tanker, de har gjort sig, men hvor sagen – at hjælpe de ebolaramte i Afrika – er vigtigere,« siger hun.
Sygeplejersken bliver undersøgt og observeret. På den baggrund vil Sundhedsstyrelsen i samråd med hospitalet lave en nærmere risikovurdering. Hvis risikovurderingen viser, at der er en lav risiko for smitte, kan hun blive udskrevet, hvorefter hun i tre uger skal være opmærksom på, om hun får feber eller andre symptomer.
Er der derimod en høj risiko for smitte, skal hun overvåges tæt i en periode på tre uger med daglige temperaturmålinger.
Ebolavirussen har siden december 2013 dræbt næsten 8.000 mennesker hovedsageligt i Sierra Leone, Liberia og Guinea.