Sygehuse pressede: Kan have fatale konsekvenser
Travlhed på hospitalerne går ud over patienterne, viser påbud fra Arbejdstilsynet. Presset øges på regeringen for at fremskynde en plan for fremtidens sygehusvæsen.
Stor arbejdsmængde og tidspres på sygehusafdelinger på tværs af landet går ud over patienterne. Det viser en række påbud fra Arbejdstilsynet fra de seneste år, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.
Artiklen fortsætter under videoen
På Rigshospitalets patologiafdeling kan fejl som følge af arbejds- og tidspres have “fatale konsekvenser” for patienterne, hedder det i en tilsynsrapport fra oktober 2019.
Presset medførte daglige fristoverskridelser i kræftpakkeforløb og øvrige frister med risiko for forsinket behandling, ekstra liggetid på hospitalet, forgæves ambulatoriebesøg og prøver, som blev byttet rundt, så patientens sygehistorie ikke passede med vævsprøverne.
Lå i våd seng
På akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg lå patienter i en våd seng, fordi de ikke fik skiftet ble, ligesom de ikke fik medicin til tiden, og på Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital blev underretninger til kommunerne ved mistanke om vold og seksuelt overgreb mod børn og unge forsinket, fremgår det af tilsynsrapporter.
Fra hverdagen på hospitalerne genkender Overlægeforeningen konsekvenserne af stort arbejdspres.
– Det går ud over patienterne, siger formand Lisbeth Lintz.
Regionerne arbejder på at løse problemerne og “tager det meget alvorligt, når personalet oplever et for stort arbejdspres”, siger Ulla Astman, 1. næstformand i Danske Regioner.
Efterlyser ressourcer
Overlægeforeningen, Danske Regioner og Danske Patienter efterlyser flere ressourcer til sundhedsvæsenet og opfordrer regeringen til at fremskynde et udspil til en samlet plan for fremtidens sundhedsvæsen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke ser påbuddene som “et nødråb fra et presset sundhedsvæsen, og det er meget bekymrende”.
Han oplyser, at regeringens førsteprioritet er at sikre flere ressourcer og flere medarbejdere.