Syge jyder møder på job: -Bekymrende

Hvis halsen kradser eller næsen løber, er beskæftigede i Region Midtjylland, Syddanmark og Sjælland mindre påpasselige med at møde op på arbejdspladsen end Hovedstadsområdet

Københavnerne har en større tendens til at blive hjemme, hvis de føler sig dårlige. Det er ikke uagtet skidt.
Københavnerne har en større tendens til at blive hjemme, hvis de føler sig dårlige. Det er ikke uagtet skidt.
Offentliggjort Sidst opdateret

Næsen løber og halsen kradser, men termometeret er ikke rødglødende. Skal du blive under dynen, eller kan du tillade dig at stemple ind på arbejde?

Det spørgsmål er der vidt forskellige holdninger til, alt efter hvilken region man tilhører. 

Det står klart i en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov og hygiejnevirksomheden Initial, der viser en tydelig kløft mellem beskæftigede i Hovedstadsområdet og i Region Midtjylland, Syddanmark og Sjælland.

Sammenlignet med Region Syddanmark og Sjælland svarer cirka dobbelt så stor en andel af beskæftigede i Hovedstadsområdet (43 procent), at de bliver under dynen, hvis de har ondt i halsen. 

Øm hals afholder henholdsvis blot 22 og 23 procent i Region Syddanmark og Region Sjælland fra at møde fysisk ind på arbejde.

Forkølelse holder københavnere hjemme

Københavnerne er også mere påpasselige med at møde på arbejde under forkølelse. 

Her får løbende næse 40 procent af de beskæftigede i Hovedstadsområdet til at blive hjemme, mens det blot gælder 21 procent i Region Midtjylland.

Bekymrende

Selvom der er tale om milde symptomer, er det en bekymrende tendens, påpeger Maria Brix Balle, der er biolog i hygiejnevirksomheden Initial:

- Det er alarmerende, at de gode hygiejnevaner fra pandemien ikke bliver taget lige alvorligt alle steder. Vi opfordrer alle til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og holde sig hjemme, hvis man har selv de mindste symptomer på sygdom, så man ikke risikerer at smitte, siger Maria Brix Balle.

Risiko-område

Hun understreger derudover, at arbejdspladsen er et af de steder, hvor der er stor risiko for smittespredning.

- God hygiejne på arbejdspladsen er et af de allervigtigste værn mod smittespredning i samfundet. Selvom udluftning og håndsprit var faste ritualer for et år siden, oplever vi ofte, at de er gået lidt i glemmebogen på mange arbejdspladser. Derfor opfordrer vi på det kraftigste at huske de høje hygiejnestandarder på kontoret igen, siger Maria Brix Balle.

Feber og opkast no-go på arbejdspladsen

På trods af forskellige regionale holdninger til fremmøde på arbejdspladsen ved mildere sygdomsforløb er danskerne generelt enige om ikke at slæbe feber og opkast med ind til kollegerne.

På tværs af samtlige regioner mener to tredjedele af danskerne (64 procent) således, at de ikke er arbejdsdygtige, hvis de har stærk feber. 

Det samme gør sig gældende for tre ud af fire (75 procent), når det drejer sig om opkast og kvalme.

Sådan undgår du smitte på jobbet

Vask og desinficér hænder jævnligt.

Host og nys i ærmet.

Sprit kontaktflader, som fx dørhåndtag, borde, stole, tekøkkener og vandhaner, grundigt af regelmæssigt.

Luft hyppigt ud, så lokaler tilføres ny luft uden viruspartikler.

Bliv hjemme, hvis du føler dig sløj.

Kilde: Initial
Powered by Labrador CMS