Syg i ferien? Så har du krav på dette

Du har ret til erstatningsferie, hvis du er syg i mere end fem dage i din sommerferie. Men husk at ringe til chefen på første sygedag.

Syg før eller under ferien? Så kan du have ret til erstatningsdage. KLIK og se kravene – du kan nemlig ikke bare læne dig tilbage i sygesengen. Foto: Colourbox/Free
Syg før eller under ferien? Så kan du have ret til erstatningsdage. KLIK og se kravene – du kan nemlig ikke bare læne dig tilbage i sygesengen. Foto: Colourbox/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Syg i ferien… Ikke noget, som man ligefrem vil ønske, men er der sygdom under ferien, så er der – trods alt – i nogle tilfælde gode nyheder:

Du har nemlig ret til erstatningsferie, som du kan holde på et senere tidspunkt i ferieåret. Det betinger dog, at du har været syg i mere end fem dage.

Det første du skal gøre, er straks at ringe til din arbejdsgiver. (Det – og en række andre råd om at være syg i ferien, kan du se i galleriet over artiklen).

Det skriver HK på sin hjemmeside.

Bliver du syg i ferien bliver de første fem dage betragtet som karensperiode – dem får du ikke erstatning for, alligevel er det vigtigt, at du altså med det samme får meldt dig syg.

– Vi oplever nogle gange, at folk bliver syge og rent faktisk opfylder kravet om erstatningsferie, men de ringer først til chefen på den femte sygedag. Den går ikke, siger HKS Michael Møllegaard Jessen.

Enten eller

Sygemelder du dig ikke på den første sygedag i ferien, kan du ikke få erstattet de sygedage, du har haft, inden du sygemeldte dig.

“Karensperioden behøver ikke at være fem sammenhængende dage. Hvis du eksempelvis er syg på dag 2, 3, 4 og 5 af din sommerferie og så bliver syg igen på dag 10 og 11, så kan du få erstatningsferie fra den sjette sygedag og fremefter. Også hvis du bliver syg i eksempelvis din efterårsferie eller vinterferie”, står der videre på HKs hjemmeside.

Sygdom under ferien: Kontakt din læge

Du skal huske at kontakte din læge, så snart du bliver syg, så du kan få en lægeerklæring. Du skal ofte selv betale for den.

Syg i ferien = bliv hjemme

Og har du booket en ferie i den periode, du er syg, er det bare ærgerligt.

– Sygemelder man sig i sin ferie, må man ikke tage ud at rejse, for det kan stå i vejen for helbredelsen, siger Michael Møllegaard Jessen, til Ritzau.

Før 2012 foreskrev reglerne, at man kun kunne få erstatningsferie, hvis man allerede var syg inden sin ferie. Men nu kan man altså også få ferien erstattet, hvis man i løbet af perioden ryger en tur på langs.

Sygdom under ferien er altså ikke kun – altid – af det dårlige. Omend planerne nok ryger en tur i vasken. Og pengene, hvis den dyre udlandstur er købt og betalt.

Rask – ring straks

Når du er rask, skal du også meddele din arbejdsgiver, om du vil holde din resterende ferie, eller om du vil genoptage arbejdet.

Hvis du har ret til erstatningsferie, skal du aftale med chefen, hvornår du kan holde den.

Sygdom før ferien

  • Bliver du syg, inden din ferie er begyndt, har du ret til at udskyde ferien.
  • Du skal melde dig syg, inden din ferie begynder og sige, at du ikke ønsker at holde din ferie.
  • “Inden ferien” er før det tidspunkt, du normalt ville møde på arbejde på den første feriedag. Plejer du at møde klokken otte, er det altså inden klokken otte.

Kilde: HK.

– Ofte kan det lade sig gøre at holde erstatningsferien i forlængelse af den planlagte ferie, men det kommer helt an på arbejdspladsen, siger Michael Møllegaard Jessen.

Powered by Labrador CMS