Sydsudan er rykket tættere på endelig fredsaftale
Rivaliserende ledere i Sydsudan er tæt på at nå til enighed om magtdelingsaftale i verdens nyeste nation.
Sydsudans præsident, Salva Kiir, og oprørslederen Riek Machar underskrev mandag en ny våbenhvileaftale, som bringer dem tættere på en endelig fredsløsning i verdens nyeste nation efter 15 måneders væbnet konflikt, oplyser diplomater og mæglere.
Afrikanske diplomater siger, at aftalen, som endnu ikke er offentliggjort, fastlægger, hvordan magten skal fordeles mellem de to rivaliserende ledere, når de har dannet en midlertidig regering.
Der lægges op til, at Kiir skal forblive præsident, mens Machar skal være vicepræsident.
De krigende sider er også nået til enighed om at respektere en våbenhvileaftale fra 2013, som ofte er blevet krænket.
Oprørerne siger imidlertid, at mange flere detaljer skal forhandles på plads, før aftalen kan blive kaldt en “magtdelingsaftale.”
Konflikten i Sydsudan brød ud i december 2013 og er eskaleret igen og igen, selv om Kiir og Machar har forsikret, at de vil stoppe volden.
Over 10.000 mennesker er blevet dræbt og omkring 1,5 millioner er blevet fordrevet fra deres hjem. Mange af de i alt 11 millioner indbyggere i den olieproducerende stat har svært ved at finde tilstrækkelig mad.
Seyoum Mesfin, som er chefmægler på vegne af en række østafrikanske lande, siger, at forhandlingerne bliver genoptaget den 20. februar.
Oprørere i Sydsudan har for få dage siden frigivet 280 børnesoldater, som er den første gruppe ud af over 3000, der vil blive sat fri. I alt er over 12.000 børn blevet tvangsrekrutteret til væbnede grupper forskellige steder i Sydsudan, hvor de har været tvunget til at deltage i borgerkrigen.
Krigen brød ud efter en langvarig magtkamp mellem Kiir fra oprørsgruppen SPLM og Machar, hans tidligere vicepræsident. Både EU og USA har indført sanktioner mod ledere på begge sider for at bryde våbenhvileaftaler.
/ritzau/Reuters