Svindlen kendt i Danmark: Bagmand til stort internet-fupnummer anholdt
Interpol oplyser, at bagmanden til et af de så omfattende online-svindelnumre er blevet anholdt i Nigeria.
De fleste med en e-mailadresse kender til de pudsige e-mails fra nigerianske prinser, og hvem der ellers forsøger at fuppe os til at udlevere penge, vi aldrig ser hverken skyggen af eller lovede tjenester. Ganske pudsigt er bagmanden bag et stort netværk af online-svindlere blevet anholdt, melder Interpol. Han blev anholdt i… Nigeria.
Den 40-årige nigerianer, der i en pressemeddelelse blot omtales som “Mike”, menes at have stået bag svindel og på den måde have tilranet sig 40 millioner amerikanske dollars – svarende til knap 260 millioner kroner.
Svindlen er primært foregået gennem hackere, der har fået adgang til små og mellemstore virksomheder over hele verden, skriver Interpol i en pressemeddelelse. Det er sket ved at sende falske fakturaer fra leverandører eller det såkaldte CEO Fraud, hvor en leders e-mail er blevet hacket således, at der sendes en falsk anmodning om pengeoverførsel til en konto til firmaets udbetalingsansvarlige.
“Mike” skal have været bagmand for omkring 40 “medarbejdere”.
Kendt i Danmark
CEO Fraud har tidligere været kendt i Danmark, hvor to virksomheder i 2014 blev franarret henholdsvis 40 og 100 millioner kroner. Det fik dengang politiet til at advare danske virksomheder mod denne form for svindel.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) skrev i en pressemeddelelse, hvor der advares mod såkaldt CEO Fraud:
– De stresser regnskabsmedarbejderen med korte deadlines, og de gør meget ud af at skærme svindlen ved at sige, at det er meget fortroligt, og at ingen må kende til opkøbet, oplyste politiinspektør Thomas Anderskov Riis.
I år er flere østjyske virksomheder ligeledes blevet franarret store pengebeløb ved CEO Fraud. Det fik igen politiet til at advare mod dette og samle en række gode råd.
• Svindlerne forsøger ofte at stresse medarbejderen med korte tidsfrister.
• Er der opdaterede procedurer for oprettelse af større overførsler i virksomheden – og bliver de fulgt?
• Ofte vil svindlernes modtagerkonto tilhøre en nyoprettet virksomhed – en internetsøgning på modtagervirksomheden kan afsløre, om der er grund til mistanke.
• Svindlernes kan have et forhåndskendskab til virksomheden og via overvågning af mails udnytte situationer, hvor den pågældende chef er svært tilgængelig og fx holder ferie eller er ude at rejse – derfor bør virksomhederne være særligt opmærksomme netop nu, hvor mange holder sommerferie.
Nigeria er usikkert for kriminelle
Den såkaldte “Mike” blev anholdt af nigerianske myndigheder i juni, men sagen har været længe undervejs. Han dukkede først op på radaren i 2015, da Interpol modtog en rapport fra en strategisk partner i Singapore.
Efter tilbundsgående analyse og efterforskning kom specialister på sporet af manden, der således kunne anholdes i forening med en 38-årig. De er sigtet for hacking og for at tilrane sig penge under falske forudsætninger.
Det glæder naturligvis de lokale myndigheder, men også Interpol, fordi det sender et signal om, at Nigeria ikke er et fristed for kriminelle – traditionelle såvel som cyber-kriminelle.
– Det er præcis gennem denne slags samarbejde, at Interpol kan hjælpe medlemslande med at holde cyber-kriminelle ansvarlige, uanset hvor i verden de opholder sig, siger Noboru Nakatani fra Interpols online-efterforskingsenhed i pressemeddelelsen.