Svært at blive brændt i bæredygtig kiste

Hvis du vil begraves på bæredygtig vis i en kurvekiste, men ønsker at blive brændt, er du udfordret.

Offentliggjort Sidst opdateret

Den øgede omtanke på miljøet har nu bevæget sig til begravelsesområdet. Det er muligt at blive begravet i en kiste lavet af bæredygtigt materiale som pil og sukkerrør, men det bliver lidt af en udfordring, hvis du har ønsker om at blive brændt.

I Danmark er det kun Silkeborg Krematorium, der har godkendt afbrændinger af den bæredygtige kiste, som kaldes kurvekiste.

– Vi syntes, at kurvekister ville være godt at prøve afbrænding på, og derfor indgik vi i dialog med vores lokale miljømyndigheder, siger leder af Silkeborg Krematorium Jens Dejgaard Jensen til Newsbreak.dk.

Risiko for ild

I 2016 fik Silkeborg Krematorium godkendelse til at brænde kurvekisten af baseret på data fra en håndfuld afbrændinger af kurvekister med indhold. Miljøgodkendelsen kom fra Silkeborg kommune.

Men det er ikke alle, der kan anbefale at brænde den bæredygtige kiste af. Danske Krematoriers Landsforening ser en risiko ved afbrændingen af dem.

– Det, vi oplevede ved vores testafbrænding var, at processen frigav flager i kammeret, hvor kisten blev brændt. Mens den røg som opstår i kammeret bliver trukket ned i en efterforbrænding følger flagerne med. Det resulterer i, at de også følger med ned i køleren, som sænker røgens temperatur, og her kan de også fortsætte ind i filteret – og dér kan der gå ild i posefiltret, siger formand for Danske Krematoriers Landsforening Tom Olsen til Newsbreak.dk.

Ingen problemer

Risikoen for ild i posefiltre, der kan resultere i en større brand, kan dog nedsættes, hvis ovnen har en cyklon, der kan frasortere større partikler, som flagerne fra kurvekisten. Sådan én har de i Silkeborg Kommune, og de har i løbet af de seneste to år ikke haft problemer med deres afbrændinger af kurvekisten.

– Vi vidste godt, at der var en risiko, men vi var i dialog med vores leverandør af det tekniske udstyr, og vi synes ikke, der er nogle tekniske problemer med kisterne. Og vi har ikke nogle problemer med at overholde de miljøkrav, som vi er underlagt, siger Jens Dejgaard Jensen.

Ikke lov

Danske Krematoriers Landsforening er en brancheorganisation, og de har ikke myndighed til at lovgive på området. De kan kun komme med anbefalinger. Og da det ikke er sådan, at alle landets krematorier har en ovn med cyklon eller et andet gnistfang, tør de ikke godkende afbrændinger af kurvekisten.

– Vi har ingen som helst indflydelse. Vi kan bare komme med en anbefaling. Hvis vi havde godkendt kisten, og et krematorium brændte ned ville det være ekstremt uheldigt, og vi ville formentlig få anmodning om erstatning, men vi ville også stå med en dårlig pressesag, siger Tom Olsen, der oplyser, at der i Belgien er opstået brand efter en afbrænding af en kurvekiste.

Formanden har da også ret, for det er i sidste ende krematoriernes egne bestyrelser, der tager en beslutning om, hvad de vil brænde, så længe det er indenfor lovens og miljøkravenes rammer.

Intet udelukket

Som det ser ud nu, er der ikke interesse fra Danske Krematoriers Landsforening i at se på afbrændinger af kurvekisten igen, med mindre der bliver lanceret et nyt produkt.

– Hvis de kommer med et andet produkt, så skal vi nok forholde os til den enkelte sag. Vi har ikke indstillingen om, at vi er imod alt nyt. Hvis risikoen er der, så har vi også pligt til at sige det, siger Tom Olsen, der foruden formandsskabet er leder for Fælleskrematoriet i Ringsted.

Powered by Labrador CMS