Sushi-skandalen fortsætter: Lort flød under køleskab
Saichi Sushi er blevet omdrejningspunktet i endnu en sag om dårlig hygiejne.
Det er ikke mange dage siden, at Newsbreak fortalte historien om Saichi Sushi og deres syge medarbejdere, der lavede sushi til trods for diarré. Og nu er den gal igen.
Fødevarestyrelsen var på besøg hos Saichi Sushi den 28. november – og her fik sushi-stedet en sur smiley for anden gang i træk. Rengøringen fik den hårdeste kategorisering der er muligt – og det bonnede altså ud med en bøde på 10.000 kroner til stedet. Bøden kommer på baggrund af, at der ved arbejdsbordene og vaskeområdet blev fundet kanter belagt med produktionsrester og snavs. Og bagved opvaskemaskinen var der ligeledes beskidt med produktrester og render efter vandsprøjt og kalk.
Selve opvaskemaskinen var yderst tilkalket og i Fødevarestyrelsens rapport fremgår det, at denne belægning vanskeliggøre dét at holde maskinen ren.
Fandt lort på lageret
Da Fødevarestyrelsens to timer lange kontrol nåede lageret, der mødte dem et syn under køleskabet, som næppe har været rart. Der blev fundet rester af lort fra skadegøre. I rapporten fremgår det endvidere, at lorten fremstod, som om den havde ligget der i en periode.
På lageret blev der desuden fundet snavs og produktrester. Og her var Fødevarestyrelsens melding ganske klar.
– Herudover er det konstateret at metode til rengøring ikke er tilstrækkelig og man er ikke tilstrækkelig bevidst om anvendelse af korrekte rengørings- og desinfektionsmidler, står der blandt andet i rapporten.
I rapporten fremgår det, at virksomheden troede, at der var rent nok, men at de godt kan se, at det skal gøres bedre. Den kritisable rengøring skulle have fået Saichi Sushi til at tilkalde ekstra rengøringspersonale samme dag, står der.
Har tidligere fået kæmpe bøde
Ved forrige kontrol havde sushirestauranten diarrésyge ansatte stående i køkkenet og tilberede rå fisk til gæsterne, og det har ifølge Fødevarestyrelsen udløst en koloenorm stor bøde. Ikke mindst fordi restauranten undlod at oplyse forholdet til netop Fødevarestyrelsen.
Der er tale om en så grel hændelse, at Fødevarestyrelsen valgte at kvittere med hele 60.000 kroner i bøde til Saichi Sushi, fordi tre køkkenansatte indfandt sig på arbejde, inden der var gået de påkrævede 48 timer fra sygdomsperiodens ophør. De tre havde nemlig været nedlagt med norovirus – en fødevarebåren virus med symptomer bedre kendt som “roskildesyge”.
Vejledt om smitten
I den forrige offentliggjorte kontrolrapport fra stedet, der tidligere har haft problemer med Fødevarestyrelsens kontrollanter, fremgår det, at virksomheden den 22. oktober blev bekendt med, at de tre medarbejdere, der altså havde lidt af både diarré og opkast, var mødt ind i strid med reglerne. Men fordi Fødevarestyrelsen ikke får besked om, at de genoptager arbejdet, retter en forbruger ifølge styrelsen henvendelse og påpeger dette.
Sundhed.dk skriver om Norovirus, at “de syge er mest smitsomme, mens de kaster op og har diarré. Men de er også smitsomme i en kortere periode før symptomstart – og et par dage efter, at de føler sig raske igen.” Derfor er det er krav, at der skal gå 48 timer. Det er selv sagt ikke særlig fordrende for en restaurant at have køkkenansatte med fødevarebåren smitte i sig.
Restauranten er ifølge kontrolrapporten, der er fra den 24. oktober, blevet bekendtgjort og vejledt om dette. Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Saichi Sushi til begge kontrolrapporter, men dette er ikke lykkedes.