Sushi-skandalen fortsætter: Lort flød under køleskab

Saichi Sushi er blevet omdrejningspunktet i endnu en sag om dårlig hygiejne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er ikke mange dage siden, at Newsbreak fortalte historien om Saichi Sushi og deres syge medarbejdere, der lavede sushi til trods for diarré. Og nu er den gal igen.

Fødevarestyrelsen var på besøg hos Saichi Sushi den 28. november – og her fik sushi-stedet en sur smiley for anden gang i træk. Rengøringen fik den hårdeste kategorisering der er muligt – og det bonnede altså ud med en bøde på 10.000 kroner til stedet. Bøden kommer på baggrund af, at der ved arbejdsbordene og vaskeområdet blev fundet kanter belagt med produktionsrester og snavs. Og bagved opvaskemaskinen var der ligeledes beskidt med produktrester og render efter vandsprøjt og kalk.

Selve opvaskemaskinen var yderst tilkalket og i Fødevarestyrelsens rapport fremgår det, at denne belægning vanskeliggøre dét at holde maskinen ren.

Fandt lort på lageret

Da Fødevarestyrelsens to timer lange kontrol nåede lageret, der mødte dem et syn under køleskabet, som næppe har været rart. Der blev fundet rester af lort fra skadegøre. I rapporten fremgår det endvidere, at lorten fremstod, som om den havde ligget der i en periode.

På lageret blev der desuden fundet snavs og produktrester. Og her var Fødevarestyrelsens melding ganske klar.

– Herudover er det konstateret at metode til rengøring ikke er tilstrækkelig og man er ikke tilstrækkelig bevidst om anvendelse af korrekte rengørings- og desinfektionsmidler, står der blandt andet i rapporten.

I rapporten fremgår det, at virksomheden troede, at der var rent nok, men at de godt kan se, at det skal gøres bedre. Den kritisable rengøring skulle have fået Saichi Sushi til at tilkalde ekstra rengøringspersonale samme dag, står der.

Har tidligere fået kæmpe bøde

Ved forrige kontrol havde sushirestauranten diarrésyge ansatte stående i køkkenet og tilberede rå fisk til gæsterne, og det har ifølge Fødevarestyrelsen udløst en koloenorm stor bøde. Ikke mindst fordi restauranten undlod at oplyse forholdet til netop Fødevarestyrelsen.

Der er tale om en så grel hændelse, at Fødevarestyrelsen valgte at kvittere med hele 60.000 kroner i bøde til Saichi Sushi, fordi tre køkkenansatte indfandt sig på arbejde, inden der var gået de påkrævede 48 timer fra sygdomsperiodens ophør. De tre havde nemlig været nedlagt med norovirus – en fødevarebåren virus med symptomer bedre kendt som “roskildesyge”.

Vejledt om smitten

I den forrige offentliggjorte kontrolrapport fra stedet, der tidligere har haft problemer med Fødevarestyrelsens kontrollanter, fremgår det, at virksomheden den 22. oktober blev bekendt med, at de tre medarbejdere, der altså havde lidt af både diarré og opkast, var mødt ind i strid med reglerne. Men fordi Fødevarestyrelsen ikke får besked om, at de genoptager arbejdet, retter en forbruger ifølge styrelsen henvendelse og påpeger dette.

Sundhed.dk skriver om Norovirus, at “de syge er mest smitsomme, mens de kaster op og har diarré. Men de er også smitsomme i en kortere periode før symptomstart – og et par dage efter, at de føler sig raske igen.” Derfor er det er krav, at der skal gå 48 timer. Det er selv sagt ikke særlig fordrende for en restaurant at have køkkenansatte med fødevarebåren smitte i sig.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Restauranten er ifølge kontrolrapporten, der er fra den 24. oktober, blevet bekendtgjort og vejledt om dette. Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Saichi Sushi til begge kontrolrapporter, men dette er ikke lykkedes.

Powered by Labrador CMS