Sure smileys til burger-kæde: Kunder advares om bøf

På baggrund af en anmeldelse tjekkede Fødevarestyrelsens rejsehold op på restaurantkæden Burger Shack.

Foto/Grafik: Genrefoto/Fødevarestyrelsen.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den 2. juli 2020 foretog Fødevarestyrelsen kontroller af samtlige restauranter i kæden Burger Shack, ligesom også en kontrol af hovedkontoret i Viby blev foretaget.

Det omfattende kontrolarbejde skete på baggrund af en anmeldelse, som Fødevarestyrelsen forinden havde modtaget.

Ansat anmeldte

15 restauranter inklusiv hovedkontoret blev kontrolleret samme dag. Årsagen til den massive kontrol var en anmeldelse, forklarer chef for Fødevarerejseholdet Michael Rosenmark til Newsbreak.dk.

Han forklarer, at de modtog en anmeldelse fra en ansat, der oplyste, at der skulle være begået systematisk snyd med at tilbagedatere kød, som butikkerne havde fået fra leverandører.

En tilbagedatering, der medførte en forlænget holdbarhed på det rå kød, der var kommet hjem i for store mængder.

– Da der i anmeldelsen blev nævnt direktør og leverandører frygtede vi, at der var tale om systematisk snyd, der var direktionsbestemt, derfor besluttede vi at tage alle butikker, siger han til Newsbreak.dk.

Han understreger, at det ikke er normal procedure, da der oftest udføres kontroller på baggrund af en anmeldelse af en enkelt butik.

Medium stegte bøffer

En systematisk tilbagedatering af kød var ikke det fødevarerejseholdet faldt over, da de gennemgik de mange butikker.

– Det fandt vi ikke beviser på, siger Michael Rosenmark og fortsætter:

– Til gengæld fandt vi noget andet gennemgående, som var varmebehandlingen af kødet, der ifølge databladet fra leverandøren skulle gennemsteges. I butikkernes egen risikovurdering stod, at hele kødstykker måtte steges medium, men at hakket kød altid skulle gennemsteges. Alligevel blev der solgt bøffer af hakkekød, der kun var stegt medium.

Gennemgår man rapporterne bliver det også påpeget i størstedelen.

Michael Rosenmark forklarer, at det, der bekymrede dem vedrørende de lave temperaturer i forbindelse med varmebehandlingen, var, at de ved flere kontroller oplevede, at det rå kød ikke blev opbevaret ved den korrekte temperatur. Den var højere.

– Kombinationen af det lidt for varme rå kød og den lidt for lave temperatur ved stegning gjorde os bekymrede, siger han.

Analyser af kødet

Hos Burger Shack har man stillet sig en smule uforstående men imødekommende overfor kritikken af deres stegning af bøffer.

Vi er lidt forundret over sagen. Fødevarestyrelsen har besøgt os for eksempel både i august og december 2019 i Kolding, hvor præcis spørgsmålet om stegetemperatur er blevet behandlet på samme måde med glad smiley og uden anmærkninger.

– Jeg forstår så, at Fødevarestyrelsen er ved at se helt principielt på, hvordan man skal stege og markedsføre en mediumstegt bøf, for at de mener, det er fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt. De nye retningslinjer er blevet offentliggjort i går morges klokken 6 (onsdag red.) – samtidig med vores kontrolrapport. Vejledningen var ikke offentlig på det tidspunkt, vi havde besøg af kontrollen. Vores fødevaresikkerhed er i orden. De nye retningslinjer må i tale med Fødevarestyrelsen om. Dem vil vi naturligvis implementere med det samme – nu, da de er blevet offentlige, lyder det i et skriftligt svar fra direktør for Burger Shack Christoffer No til Newsbreak.dk.

Direktøren oplyser desuden – ligesom det fremgår af flere kontrolrapporter – at Burger Shack har fået foretaget en analyse af en medium stegt bøf hos analyseinstituttet Analyse Institut ALS A/S, der har påvist, at der ikke blev fundet farlige bakterier i bøffen.

Resultaterne er blevet forelagt for Fødevarestyrelsen.

Skal oplyses

Da Burger Shack gerne vil imødekomme Fødevarestyrelsen har de spurgt til, hvordan de så kan tilberede bøfferne.

Fødevarestyrelsen har gennemtænkt to scenarier, der kunne være en mulighed, og det er endt med et kompromis.

– Det, vi har fundet frem til, er, at der skal være en oplysning om risikoen, hvis kunden vælger, at bøffen skal være medium. Så er det op til folk selv at vælge, om de vil løbe den risiko, siger Michael Rosenmark og understreger, at kunden skal gøres opmærksom på, at det er i strid med Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Det skal altså ifølge Michael Rosenmark foregå, hvad end man køber i butikken fysisk, eller hvis man bestiller online.

Ud fra enkelte af kontrollerne kan det også ses, at det kniber med rengøringen på nogle af restauranterne. Ligesom der blev fundet fødevarer, der var gået på dato.

Understreges skal det, at det langt fra var hos alle kædens restauranter, at det blev påpeget.

Vores ansvar

Ud af 15 restauranter har seks efter kontrollen fået sur smiley, otte har fået en misfornøjet smiley og en – Burger Shack Randers – har fået glad smiley.

Selv om smileyen afhænger af, hvordan hver restaurant vurderes at overholde Fødevarestyrelsens krav, kan det stikke ud, at der er én, der har fået en glad smiley.

Ud fra kontrolrapporten er der her heller ikke nævnt varmebehandling af bøffer. Det er en fejl, oplyser Michael Rosenmark.

– Det var en svipser. Det kan være manglende kommunikation, eller at kommunikationen er nået frem, men at der har været andet at holde styr på under kontrollen, siger han.

Hos Burger Shack er man ked af, hvordan kontrollerne har udformet sig.

– Samlet set står resultatet af en kontrol af samtlige restauranter på samme dag jo ikke helt skarpt. Det er vi selvfølgelig ikke glade for, og det er vores ansvar. Men fødevaresikkerheden er i orden. Vi kan blive bedre til de interne kontroller og til at mærke vores vare tydeligere. Det er vi enige i – og det har vi allerede rettet op på, svarer Christoffer No i en mail.

Powered by Labrador CMS