Superliga-spiller: “Jeg er kategorisk imod homoseksuelle”
Superligaspiller udtaler sig både negativt og positivt om homoseksuelle. Det udstiller et kultursammenstød og dilemma i dansk fodbold, siger sportens organisationer.
Da fodboldspiller Guram Kashia i oktober gik på banen med et regnbuefarvet armbind for sin hollandske klub Vitesse Arnhem under en kampagne mod homofobi, skabte det optøjer i hans hjemland Georgien. Og landets medier spurgte flere landsholdsspillere om deres syn på sagen.
Deriblandt Davit Skhirtladze, som spiller i Silkeborg IF og tidligere har spillet i AGF. Til netavisen Adjarasport skrev han en tekstbesked, som Politiken har set: “Jeg er kategorisk imod homoseksuelle.”
Da Politiken halvanden måned senere taler med den 24-årige georgier, siger han, at han ikke er imod homoseksuelle, og at hans protest var en “overreaktion”.
De modstridende udtalelser illustrerer, at det ikke er problemfrit, når udenlandske superligaspillere bliver bedt om at deltage i kampagner, der strider mod holdninger i hjemlandet.
Dødsstraf
Politiken har gennemgået rettighederne for homoseksuelle i de 38 lande, som har spillere i den bedste danske fodboldrække. 17 af de i alt 106 udlændinge, som har fået spilletid i Superligaen i denne sæson, kommer fra nationer, hvor det er ulovligt og i værste fald kan give dødsstraf at have et forhold til en person af samme køn.
Derudover kommer 22 af spillerne fra nationer, hvor det ganske vist ikke er ulovligt at være sammen med personer af samme køn, men hvor homoseksuelle har svære vilkår, blandt andet Georgien.
Hos de danske fodboldspilleres fagforening anerkender man over for Politiken de store kulturforskelle som en udfordring.
Også hos DBU understreger man, at negative holdninger til homoseksualitet er i direkte modstrid med unionens værdier:
– Jeg synes, at det er bekymrende, hvis spillerens holdninger præger hans handlinger. Men holder han dem for sig selv, er der ikke så meget, vi kan gøre. Det er en anden sag, hvis han står ved det, siger Kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, til Politiken.