Sundhedsvæsnet presses af gamle læger

30 procent af landets praktiserende læger nærmer sig pensionsalderen. Arkivfoto: Iris/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

30 procent af landets praktiserende læger er fyldt 60 år og nærmer sig dermed pensionsalderen, viser ny analyse fra KL-nyhedsbrevet Momentum.

Det er en voldsom stigning siden 2001, hvor kun hver tiende praktiserende læge var over 60 år. I 25 kommuner er flere end fire ud ti af de praktiserende læger over 60 år, og i mange af disse kommuner er antallet af patienter per læge også højere end landsgennemsnittet, skriver Momentum.

Derfor er der udsigt til alvorlige problemer, når lægerne går på pension om få år, mener professor og sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

»Vi har en befolkning, der bliver ældre og ældre, og når alderen stiger, bruger vi lægen langt hyppigere. Samtidig har vi et relativt højt antal læger, der er oppe i årerne, og der er ikke noget, der tyder på, at erstatningerne er lige rundt om hjørnet,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Stor udfordring

I blandt andet Nordjylland og Sydsjælland er der flere steder sammenfald mellem de kommuner, hvor lægerne har en høj gennemsnitsalder, og hvor der er mange patienter per læge. Det er en stor udfordring, mener Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

»Der, hvor problemerne i forvejen er store, ser vi også stigningen i alderen og stigningen i antallet af patienter per praktiserende læge. Det betyder, at nogle læger, der i forvejen er lidt pressede, bliver opfordret til at tage yderligere patienter, og det er nok ikke den vej, vi skal, hvis vi skal gøre jobbet som praktiserende læge attraktivt,« siger Christian Freitag til Momentum.

Han peger på, at der er brug for at uddanne flere speciallæger i almen medicin til at løfte arbejdsopgaverne.

Kontrol af kronisk syge

Kjeld Møller Pedersen mener ligeledes, de praktiserende læger skal have mere »luft« til at udføre enkelte opgaver, så sundhedsvæsnet ikke kommer til at lide under det store antal af pensionsmodne læger i fremtiden.

»En del af svaret er, at praksissygeplejerskerne kan overtage en del af kontrollerne af de kronisk syge og dermed skaffe luft til, at de praktiserende læger kan tage sig af andre opgaver. Den er den type løsning, der skal kigges på, hvis man skal undgå alvorlige konsekvenser af lægemangel, og det sker allerede enkelte steder,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Powered by Labrador CMS