Sund hobby er også livsfarlig
Svømning i åbent vand bliver stadig mere populært, men adskiller sig væsentligt fra en tur i svømmehallen.
Interessen for åbent vand-svømning er stigende, og stadig flere vælger at hoppe i bølgen blå og svømme længere ture.
Samtidig er det en gratis og kontaktfri idrætsform, som kan dyrkes inden for coronakrisens retningslinjer.
– Man kan få nogle fantastiske oplevelser, hvis man tager sine forholdsregler, siger John Mogensen, der er chef for Nordsjællands kystlivredning og underviser i åbent vand-svømning.
Kan handle om overlevelse
Men du skal vide, at svømning i havet er en markant anderledes oplevelse end at svømme i en pool eller svømmehal.
– De to ting har nærmest intet med hinanden at gøre, fordi omgivelserne er så forskellige. Svømning i svømmehal er en sportsgren, mens svømning på åbent hav basalt set kan handle om overlevelse, siger John Mogensen.
Der er eksempelvis hverken blæst eller farlige understrømme i en svømmehal, og du kan altid se bunden eller gribe mod kanten.
Så tag dine første svømmeture på åbent vand i rolige omgivelser og på lave dybder.
– Folk aner ikke, hvordan de reagerer på sort vand. Og når vi er livreddere på triatlons og åbent vand-arrangementer, er der altid folk, som skal reddes efter bare 50 meters svømning, fordi de går i panik, siger John Mogensen.
Forbered dig godt
Svøm med en makker, og gå forsigtigt til værks, råder også Caroline Kleemann Falster, der er udviklingskonsulent indenfor livredning og åbent vand-svømning i Dansk Svømmeunion.
– Hvis der er to kilometer ud, er der også to kilometer hjem – denne gang måske mod strømmen. Det er mere krævende, også selv om man er vant til at svømme, siger hun.
Sørg for at lave dit hjemmearbejde, og opsøg lokal viden, når du står på stranden. For den rute, du har udset dig på Google Maps, kan have drilske strømforhold eller uhensigtsmæssig vind på dagen.
– Tilpas ruten, hvis det er nødvendigt. Husk også at fortælle nogen på land, hvor du svømmer hen, og hvornår du forventer at være tilbage, siger Caroline Kleemann Falster.
I forhold til udstyr er en svømmedragt en god investering. Det gælder også i sommerhalvåret, hvor vejr, vind og skumtoppe kan køle kroppen mere, end man tror.
– Det er især ud fra et sikkerhedsperspektiv, at vi anbefaler våddragten. Dels giver den noget opdrift, men endnu vigtigere mindsker man risikoen for hypotermi – altså underafkøling, siger Caroline Kleemann Falster.