Styrelse: Salg af livsfarlig lattergas skal straffes

Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er blevet et hit hos mange unge at snuppe et sug fra en beholder med drivgas, som egentlig var tiltænkt en flødeskumssifon, for så at opnå en rus i cirka 30 sekunder, skriver dr.dk.

Barer over det meste af landet har tilbudt gassen på linje med shots i en længere periode, og nu kan den også inhaleres til privatfester takket være flere virksomheder, som sælger gassen over nettet.

Men firmaerne bryder loven, når de sælger disse patroner, som ifølge flere eksperter er sundhedsfarlige som rusmiddel.

»Virksomhederne har overtrådt produktsikkerhedsloven og kan dermed straffes med bøder. Det er et alvorligt brud, når firmaer overtræder loven mod bedrevidende og dermed udsætter folk for risiko,« siger Lone Hansen, der er kommunikationsrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen, til DR og henviser til produktsikkerhedsloven, der slår fast, at man ikke må sælge produkter, som ikke er sikre.

Flere forhandlere markedsfører den såkaldte »lattergas« som et ufarligt alternativ til rusmidler, men til DR siger læge ved Giftlinjen Mikkel Christensen, at det er forbundet med risiko for hjerneskader og dødsfald at indtage sifonpatronerne i et lukket rum, hvor der ikke er adgang til ilt, eller fra en pose, som nogle bruger til at tage det med.

Drivgas indeholder 100 procent gas, modsat den slags lattergas, der bruges hos eksempelvis tandlæger.

Sundhedsstyrelsen har kontaktet Forbrugerombudsmanden og politiet for at få stoppet handlen.

Powered by Labrador CMS