Styrelse: Det er også blevet nemmere at være flypassager

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Som flypassager har man gennem de seneste år skullet vænne sig til stadig mere omfattende sikkerhedstjek i lufthavnene.

Det retter flere danske lufthavne nu kritik af, og det får Trafikstyrelsen, der blandt andet står for at kontrollere sikkerhedsprocedurerne i de danske lufthavne, til at understrege, at man gerne vil have mere strømlinede regler for flyrejsende.

Men flypassagerernes tur igennem scannere og kropsvisiteringer er de seneste år ikke kun blevet mere omfattende. På nogle punkter er det faktisk blevet nemmere at være flyrejsende, understreger kommunikationsmedarbejder i Trafikstyrelsen Mads Gundelund Gerlach.

Han forklarer, at der blandt andet er blevet oprettet en »sikkerhedszone« inden for EU og en række øvrige lufthavne, hvor flypassagerer, der er gået igennem én sikkerhedskontrol, ikke skal igennem en ny omgang, selvom de mellemlander. Det gælder for eksempel på Island, i England og i USA, fortæller Mads Gundelund Gerlach.

»Så sparer man tid og besvær,« siger han.

Derudover er det også blevet nemmere at shoppe toldfrit, selv om man skal mellemlande.

»Hvis man køber tax free og skal igennem en transfer, så kan man nu medbringe varerne, hvis de er forseglet. Det kunne man ikke før,« siger Mads Gundelund Gerlach.

Trafikstyrelsen bakker op om de tre største danske lufthavne, som onsdag i Politiken kritiserer de nuværende sikkerhedsregler for at være for besværlige og uhensigtsmæssige.

»Noget af det, vi arbejder på, er at lempe reglerne for medbragt væske. Vi arbejder på, at man i EU-regi får lempet reglerne, så 100 milliliter-reglen vil være mindre restriktiv i tråd med udviklingen af tekniske systemer, der kan varetage den opgave,« siger Mads Gundelund Gerlach, som dog ikke vil sige, hvad der i så fald vil være en hensigtsmæssig størrelse for tilladt væske.

»Man kan sagtens have væskeregler for flyrejsende, men mængden af væske skal ikke være det styrende. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke skal være væskeregler, og der er også tale om en lempelse af den tilladte mængde væske. Vi ved så ikke, hvad man præcis kan ende ud med af regler,« siger han.

Powered by Labrador CMS