Studenterkørslen er reddet i år – men hvad med næste år?
Tirsdag besluttede politiet at vente til efter 1. august med at håndhæve de EU-regler, der kræver, at alle lastbiler er udstyret med en såkaldt fartskriver, som registrerer, hvor længe og hvor hurtigt bilen har kørt.
Dermed kan denne sommers studenter køre rundt til deres familier i de mange veteranlastbiler, som ikke har installeret fartskiver.
Men hvad med de næste års studenter? Det spørgsmål har Venstre bedt justitsminister Mette Frederiksen (S) svare på.
»Jeg bifalder i allerhøjeste grad, at unge tager en uddannelse og efterfølgende fejrer det ved at køre i studentervogn. Derfor er jeg glad for, at Rigspolitiet har fundet en løsning, så det også kan lade sig gøre i år,« siger ministeren i Folketingssalen og uddyber:
»Man kan beskylde mig for mangt og meget, men jeg regulerer ikke studenterkørslen. Da jeg blev gjort opmærksom på, at der var et problem, bad jeg Justitsministeriet finde en løsning, og den er fundet. Det ændrer ikke på, at man skal leve op til EU-reglerne – uanset hvilken holdning man har til dem.«
Mette Frederiksen henviser til, at veteranlastbilerne kan installere et analogt kontrolapparat, der koster omkring 5.000 kroner, i stedet for et digitalt, som koster 20.000 kroner. Men apparaterne kan være svære at installere i de gamle veteranlastbiler, og det kan ifølge Venstre spænde ben for kommende års studenterkørsler. I stedet foreslår partiet ministeren at se nærmere på Nordsjælland, hvor man har dikteret en hastighed på 40 kilometer i timen, hvis man har studenter med på ladet. Ved den hastighed er man undtaget for kontrolapparat.
Mette Frederiksen siger, at hun gerne vil undersøge modellen og understreger nok engang, at regeringen ikke ønsker at sætte en kæp i hjulet for studenterkørslen:
»Det er jo uproportionalt, at vi overhovedet skal beskæftige os med det her som politikere, for selvfølgelig skal studenterne køre studenterkørsel. Og der er fundet en løsning.«