Strafbart: Kom af med uønskede kæledyr

Tusindvis af kattekillinger efterlades hvert år af deres ejere.

I årets første otte måneder har Dyrenes Beskyttelse modtaget 4614 katte og killinger. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU KAN GØRE. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Scanpix
I årets første otte måneder har Dyrenes Beskyttelse modtaget 4614 katte og killinger. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU KAN GØRE. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Katte er blandt vores favoritter, når det kommer til valg af kæledyr.

Men katte er ikke kun gode til leg og hygge på sofaen. De er også et stort ansvar – især hvis du har en hunkat.

Artiklen fortsætter under videoen

Katte er nemlig gode til at formere sig. Og er din hunkat ikke steriliseret, risikerer du at stå med et kuld utilsigtede killinger.

– Herefter vælger mange katteejere desværre at dumpe kattene i vejkanten, fortæller familiedyrschef Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

– Det er den barske måde at gøre det på, når man bare smider killingerne ud, som var de affald, tilføjer han.

Tusindvis af efterladte katte

Hvert evig eneste år efterlades tusindvis af uønskede kattekillinger i papkasser. Ifølge Dyrenes Beskyttelse, hvor vagtcentralen sidste år modtog 3939 henvendelser alene om killinger, opfordrer man danske katteejere til at tage mere ansvar for kæledyrenes promiskuøse livsstil.

– Ofte står katteejere pludselig med et kuld killinger, som de ikke ved, hvad de skal gøre med, og mange dumper dem desværre i lukkede papkasser eller lignende. En intakt hunkat er i løbetid flere gange om året, og hvis katten har adgang til det fri, kommer den vidt omkring, og chancen er meget stor for, at den bliver drægtig, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Det er i princippet ulovligt at lade sin kat strejfe rundt, som det passer den. Dog vælger mange danskere at lade katten løbe frit rundt, selvom Mark- og vejfredsloven siger, at husdyr skal holdes på egen grund.

– Katteejeren har ansvaret for de killinger, ens kat føder, men desværre fødes der mange, som ingen vil tage sig af. Internaterne gør et stort arbejde for at skabe et bedre liv for de uønskede katte, men udfordringerne ville blive mindre, hvis alle katteejere tog ansvar for egne katte, siger René Zimmerman, der er dyrekspert i Plantorama i pressemeddelelsen.

I årets første otte måneder er antallet af katte og killinger indleveret på Dyrenes Beskyttelses internater fra dyreværnssager steget til 4614.

Kan give fængsel

Men at efterlade sit dyr til sin egen skæbne ved at dumpe det i vejkanten er faktisk ulovligt.

Ifølge dyreværnsloven kan det straffes med en bøde eller fængsel på op til et år, hvis du vanrøgter eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt.

Og i starten af september blev en mand faktisk idømt syv dages betinget fængsel for at have dumpet en kat med fire killinger foran Dyrenes Beskyttelses internat på Fyn.

Derfor bør du finde en anden og bedre måde at komme af med de nytilkomne killinger på, råder både Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet.

– Du kan enten forære killingerne væk eller sælge dem. Der findes mange katteelskere herhjemme, som kan tage dem, siger Rikke Christensen-Lee, direktør hos Dyreværnet.

Værd at vide: Sådan skiller du dig af med katte

– Ifølge dyreværnsloven skal killinger blive hos deres mor, indtil de er mindst 12 uger gamle.

– Er der ingen i din omgangskreds eller i nabolaget, der kan overtage killingerne, kan du søge efter en ny ejer på nettet. Der findes også kattehjem eller internater, som mod et gebyr kan tage imod kattene.

– Kan du ikke finde et nyt hjem til kattene, kan det blive nødvendigt at få dem aflivet hos dyrlægen – igen mod et gebyr.

– Det er også tilladt selv at aflive en kattekilling inden for de første tre dage af dens levetid. Ifølge loven skal det ske så hurtigt og smertefrit som muligt – eksempelvis ved et hårdt slag mod hovedet. Drukning er ikke tilladt.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

Sociale medier kan hjælpe

Der findes blandt andet grupper på Facebook, hvor du kan finde ny ejer til killingerne. Men også et forum som heste-nettet.dk kan være en mulighed, da hesteejere kan være på udkig efter staldkatte.

Lykkes det ikke, kan det i stedet blive nødvendigt at aflevere dem på et internat.

– Vi har et plejenetværk, som vi kan sende kattene videre til, men det koster omkring 1000 kroner i gebyr per kat. Det skyldes, at vi skal have vores udgifter dækket, når vi vaccinerer kattene, siger Rikke Christensen-Lee.

Ofte er det denne udgift, der får mange katteejere til at vælge løsningen med at dumpe killingerne i vejkanten.

Derfor er det altoverskyggende råd at være på forkant og få din hunkat steriliseret.

– Du bør også få din hankat kastreret, for som ejer af en hankat har du selvfølgelig også et ansvar, siger Rikke Christensen-Lee.

Det koster et engangsbeløb på omkring 1000 kroner at få sin hunkat steriliseret eller sin hankat kastreret. Priserne varierer en smule landet over.

Nye dyr hver dag

Newsbreak.dk har tidligere beskrevet de omfattende problemer med efterladte katte. På Mosegården ved Brande ligger et af de danske internater, der huser de mange efterladte katte.

– Sidste år håndterede vi her i huset ialt 2150 kæledyr, og heraf var langt de fleste katte. Den overvejende del af dyrene, det gælder ikke mindst kattekillinger, modtog vi i sommerhalvåret. Men der kommer nye dyr hver eneste dag året rundt, fortæller Birgit og Kent Karlsen til Newsbreak.dk.

Birgit og Kent Karlsen står i spidsen for internatet, der ud over dem selv har tilknyttet ti voksne, fastansatte medarbejdere. Desuden både weekendhjælpere, flexjobbere og folk i jobpraktik.

Dyremishandling af værste skuffe

Kent Karsen er meget klar i spyttet, når talen falder på, at mange af dyrene er blevet dumpet forskellige steder af deres ejere.

– Det er ikke bare ulovligt, det er dyremishandling af værste skuffe. Der kan blive utrolig varmt i en lukket papkasse eller i en taske, og det kan dyrene dø af. Selv hvis de skulle slippe ud, er deres chancer for at overleve nærmest ikke eksisterende. De har jo aldrig lært, hvordan de skal klare sig selv, forklarer han.

Kent Karlsen fortæller også, at mange af de dumpede dyr, som bliver fundet og indleveret til internatet, ofte er i en meget sølle forfatning. Syge, udsultede og afkræftede.

Måtte aflive 84 katte

Netop det nævner Birgit Karlsen et voldsomt eksempel på.

– For nogle år siden modtog vi 100 katte af racen Bengal. De var blevet efterladt og levede på egen hånd indendørs på en ubeboet ejendom. Heraf var de 84 i så skidt en forfatning, at de måtte aflives, fortæller hun.

Også i år er der travlt på Mosegården. Siden årsskiftet er der blevet indleveret 673 kæledyr. Men der er samtidig blevet formidlet nye hjem til 527, ligesom der er en hel del, der er parat til at komme ud til nye familier. Blandt andet en hel del katte, der alle er sunde, raske og steriliserede.

Powered by Labrador CMS