Storkeunger døde: Nu kritiseres kommunen

Norddjurs Kommune kritiseres nu for manglende vedligeholdelse af en storkerede, efter at storkeunger døde i juni.

Arkivfoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland

Den 4. juni var en glædens dag i Enslev på Djursland, da det unge storkepar Jytte og Peter fik unger, efter de havde slået sig ned i byen tilbage i april.

Jytte og Peter havde udvalgt en af de fem storkereder, som Norddjurs Kommune i 2013 satte op. Nu kritiserer de lokale i området kommunen for ikke at have vedligeholdt reden godt nok sidenhen.

De mener, at netop dårlig vedligeholdelse kan have været medvirkende til, at storkeparrets unger døde, få dage efter de blev født.

– Vi var helt oppe at ringe over, at der var kommet storke til Djursland. Men det var et stort antiklimaks, da det viste sig, at ungerne var døde få dage efter. Det var en sørgelig dag, siger Thøger Pauli, der er bestyrelsesmedlem i Kolindsunds Venner, til TV2 Østjylland.

Sørgeligt er også sådan, han beskriver synet af storkereden i dag.

– Jeg vil betragte det som et håndværkertilbud. Når man sætter en rede op og laver en bolig, så er man også forpligtet til at vedligeholde den.

Huller i reden

Thøger Pauli har selv set storkene flere gange og mener ikke, at reden er egnet som bolig til storke.

– Når man normalt laver en storkerede, så er det ikke bare at sætte et stativ op. Der skal virkelig noget isolering til, for at de kan holde varmen, siger han.

Og da storkereden har flere huller, er der ifølge Thøger Pauli ikke tilstrækkelig beskyttelse for nyudklækkede storkeunger.

– Da ungerne blev født i starten af juni, kom der et frygteligt regnvejr. Kulden kommer nedefra, og fuglene varmer reden ovenfra, men den har ikke kunnet holde ungerne i live, fortæller han.

Hos foreningen Storkene.dk, der kæmper for, at storken igen bliver en del af det danske landskab, mener de også, at dårlig vedligeholdelse har været en af årsager til ungernes død.

– Det var et sammenspil af flere faktorer. Det var møgvejr, da de kom til verden. Det var koldt, og parret havde ikke styr på at passe ungerne. Og reden er i elendig forfatning, siger formand Jess Frederiksen.

Han fortæller samtidig, at vedligeholdelsen af storkereder skal ske løbende.

– Når man sætter storkereder op, skal de vedligeholdes hver andet eller tredje år. Ellers går de i forfald.

Tiltrækker turister

Da storkeparret Jytte og Peter ankom til Enslev i april måned, var der stor interesse blandt lokale og turister, der håbede på at få et glimt af parret.

– Der var mange, der aldrig havde set storke før. Det var helt fantastisk at kunne tilbyde det på Djursland, fortæller Thøger Pauli.

En af dem, der har fulgt med i Jytte og Peters færden i området, er Joan Frifeldt, der er sommerhusejer ved Bønnerup Strand. Hun og familien har både oplevet, at storkene parrede sig og forsøgte at udbedre storkereden.

– De er sjældne, og man lægger virkelig mærke til, når de flyver hen over hovedet på en – store og elegante. Det er vildt fedt og spændende, siger Joan Frifeldt.

Hun håber også, at rederne nu bliver sat i stand.

– Jeg håber, at der kommer unger igen til næste år, og at de overlever.

Håb for næste år

Thøger Pauli har efter episoden skrevet et brev til kommunen og opfordret dem til at vedligeholde rederne.

– Vi vil jo gerne have storke til næste år, og der er stor chance for, at de vender tilbage. Jeg tror, at det kan lade sig gøre, men det kræver, at kommunen får gjort noget ved sagen, ellers går det ikke.

I stedet for at vente på kommunen, fortæller Jess Frederiksen, at han sammen med resten af foreningen Storkene.dk vil påbegynde istandsættelse af reden i løbet af vinteren, så den er klar til næste forår.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra formand i Miljø og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (I). Det har ikke været muligt i dag.

Powered by Labrador CMS