Storke-tragedie

Der er kort vej fra succes til fiasko - også i storkenes verden.

Storkeæg klækkede kort før weekenden i rede på Djursland. Unger fik dog et ganske kort liv. Foto: Peter Staunsbjerg. SE FLERE BILLEDER AF STORKENE I BUNDEN AF ARTIKLEN.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland

Det er en trist dag for storkeentusiaster – og nok i særdeleshed for storkeekspert Mogens Lange Petersen.

Det skyldes, at det storkepar, som netop havde ynglet i Enslev på Djursland, søndag formiddag fløj fra reden. Storkene efterlod to døde unger.

– Jeg var så glad, men nu er det slut. Sådan kan sådan en historie ende brat. Det er virkelig et stort tab, for det ikke tit, at nye storkepar yngler i Danmark, siger Mogens Lange Petersen til TV2 Østjylland.

Begge storke forlod reden omkring klokken 10, og da de ikke vendte tilbage i flere timer, blev der opsendt en drone for at få et blik i storkereden.

Nedslående resultat

Det er den dronetur, der har givet det, for storkefans, nedslående resultat.

Ifølge Mogens Lange Petersen kan der være flere grunde til, at det er endt, som det er.

– Det er to forholdsvis umodne forældre, og erfaring giver rigtigt meget i den her sammenhæng. Det er en tynd rede, de har sat i stand, og den isolererer dårligere i forhold til kulden, siger han og fortsætter:

– Det kan også være, at forældrene ikke har været gode nok til at finde mad.

Mogens Lange Petersen har dog en teori om, hvorfor der er fundet to døde unger i reden i Enslev.

– Min formodning er, at det er den voldsomme regn, der har været, og kulden, der har livet taget livet af dem. Ungerne er ikke druknet, men de er blevet kølet for meget ned, siger han til TV2 Østjylland.

Han er nu spændt på at se ungerne for at finde ud af, “om der er mad i dem”, fordi det være med til at afklare, hvad der er sket.

Vender ikke tilbage

At storkene har forladt reden varsler ikke godt for næste år, lyder det fra storkeeksperten.

– Så er det ikke et sted, man vender tilbage til for at yngle. Sådan er naturen, specielt når det er første gang. Hvis sådan et par ikke kan mestre at yngle, vil de formentlig ikke danne par næste år, siger Mogens Lange Petersen.

Der er dog et spinkelt håb.

– Det er ikke utænkeligt, at de vender tilbage og bliver der resten af sommeren, når de lige har fløjet lidt rundt. Det er ikke for at se til ungerne, men fordi de ved, hvor der er mad, siger han.

Der er blandt andet sat spande ud med ørreder.

– Nye storke skal have hjælp det første år. Det er de fordi, de er førstegangsynglende. De skal lære nogle ting og gøre nogle erfaringer, siger Mogens Lange Petersen og fortsætter:

– Vi har 250 kilo frosne fisk, som vi ville have givet dem de kommende måneder. Dem må vi nu bruge til noget andet.

Fodring

Storkeparret kom til den lille by Enslev i Norddjurs Kommune den 21. april.

Fredag spottede fotograf Peter Staunsbjerg som den første, at storkeparret var begyndt at ændre opførsel. Siden observerede flere andre, at storkene tilsyneladende var begyndt at fodre en eller flere unger.

De to storke skiftedes til at være ude og jagte orme, og når de returnerede, gylpede de føde op i redebunden.

– Det er helt klart en sensation. Der har ikke været ynglende storke på Djursland i over 50 år, så det er en stor sensation, sagde Peter Staunsbjerg lørdag til TV2 Østjylland.

Ifølge Peter Staunsbjerg har der ikke været storkeunger på Djursland siden 1965. De unger kom til verden på en stråtækt gård i den lille by Bendstrup.

Danmark er ifølge Mogens Lange Petersen det absoulut nordligste sted, hvor storke yngler.

De to storke begyndte kort før weekenden at gylpe mad op i redebunden. Foto: Peter Staunsbjerg.
De to storke begyndte kort før weekenden at gylpe mad op i redebunden. Foto: Peter Staunsbjerg.
Fotograf Peter Staunsbjerg spottede fredag som den første, at storkeparret i Enslev tilsyneladende havde fået fået unger. Foto: Peter Staunsberg.
Fotograf Peter Staunsbjerg spottede fredag som den første, at storkeparret i Enslev tilsyneladende havde fået fået unger. Foto: Peter Staunsberg.
Powered by Labrador CMS