Storbritannien i panik efter skotsk chokmåling
Det engelske kongehus og landets politikere er tilsyneladende gået helt i panik.
For det scenarie ingen i deres vildeste fantasi havde forestillet sig, er på nippet til at blive virkelighed: At Skotland løsriver sig fra moderlandet.
18. september skal befolkningen i den selvstyrende nation til stemmeurnerne og sætte deres kryds. Og det, der har skabt panik her i 11. time, er, at nej-sigerne for første gang i meningsmålingerne fører. Godt nok kun med to procentpoint. Men en føring.
– Jeg er rystet og nervøs, som premierminister David Cameron har udtalt til The Scottish Daily Mail.
Men også på Buckingham Palace er der uro.
– En stor del bekymring, som en unavngiven kilde tæt på dronning Elizabeth udtrykker det overfor engelske Sunday Times.
Vælger Skotland at blive selvstændigt, er det nemlig ikke givet, at Dronningen bliver det royale overhoved i landet. Og hun frygter, at et brud mellem England og Skotland kan kaste kongehuset ud i en krise.
– Dronningen er for unionen. Så selvfølgelig er der bekymring. Et ja vil kaste os ud i et ukendt farvand forfatningsmæssigt, hvor intet er givent på forhånd, som førnævnte kilde siger til Sunday Times.
Skotland har siden nationens start i 843 været stærkt og traditionsrigt, og har bevaret deres særkende, siden de i 1707 indgik i en union med kongeriget England og Irland.
Men trangen til løsrivelse har altid luret under overfladen og blussede for alvor op igen i 1989, hvor daværende premierminister Margaret Thatcher indførte den forhadte ‘poll tax’ i Skotland, et år tidligere end i den øvrige del af unionen. Det førte i 1998 til, at Skotland fik begrænset selvstyre og egen repræsentation i parlamentet.
Siden partiet Scottish National Party vandt det lokale valg i 2011 er modstanden mod unionen dog vokset så voldsomt, at David Cameron kun så en udvej. En lokal folkeafstemning.
De sidste måneder har der været ført ophedede kampagner fra både ja og nej siden. Kampagner hvor trusler om alverdens ulykker indgår, herunder at grænsen mellem England og Skotland vil blive bemandet og at skotterne for fremtiden skal vise pas, hvis de vil krydse den. At det engelske pund ikke længere vil være Skotlands valuta, at de ikke længere har en dronning. Og at England ikke længere vil kunne beskytte dem mod terrortrusler.
Debatten er blevet så ophedet, at kendisser er begyndt at så i kø for at få taletid. Sean Connery og komiker Frankie Boyle opfordrer skotterne til at holde fast i et ja. Mens David Bowie og J.K. Rowling modsat opfordrer deres fans til at stemme nej.
Ved den nyeste meningsmåling stemte 49% imod en løsrivelse. 51% for. Og med de tal har panikken sat ind.
Premierminister David Cameron og finansminister George Osborne har her i 11. time forsøgt at trække en kanin op af hatten, som de håber kan lokke flere skotter over på nej-siden.
De vil tilbyde selvstyret en langt højere indflydelse på, hvordan de bruger deres skattekroner. Hvis de bliver i unionen.
– Det vil give Skotland det bedste af 2 verdener. De slipper for risici ved at løsrive sig og får mere kontrol over deres egen skæbne, som finansministeren siger til BBC.