Storalarm i Danmark: Sirener hyler i hele landet

Det er den første onsdag i maj. Den er - som hvert år - helt speciel.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvornår hyler sirenerne? Det gør de den først onsdag i maj.

Hvornår hyler sirenerne så første onsdag i maj? Det gør de klokken 12.

Her kan du få svar på dine spørgsmål omkring Danmarks varslingssirener.

Sirenerne hyler første onsdag i maj. Og det gør de faktisk hvert år.

Men hvornår hyler sirenerne? Hvorfor? Og hvordan, skal deforstås?

Det kan du se i galleriet over artiklen.

Den første onsdag i maj er traditionen tro store test-dag for advarselssirenerne i Danmark, og onsdag 2. maj 2018 er ingen undtagelse.

Og sådan har det været siden 1994. Før det var det hver onsdag, sirenerne blev afprøvet.

Sirenerne hyler: Derfor testes de

Rundt om på tage og store bygninger er sirenerne strategisk placeret, så de når videst muligt ud, og som nævnt er det et værktøj til at advare befolkningen

Hvornår hyler sirenerne?

Klokken 12 lyder de første toner. Varslingssignalet er en tone, der stiger hurtigt og falder langsomt igen. Det gentages 4 gange, når der varsles fare.

Klokken 12.04 gentages de.

Klokken 12.08 lyder en lang tone, der byder: ‘faren er forbi´.

Herefter er der – forhåbentlig – blot at vente til næste år, hvor det hele sker igen.

Du kan se en video fra Beredskabsstyrelsen, der forklarer mere. Den kan du se HER.

Med fuld lyd

Afprøvningen af sirenerne med fuld lyd sker altså hvert år den første onsdag i maj. Foruden den årlige test afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd.

Beredskabsstyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at sirenevarslingssystemet drives og vedligeholdes af Beredskabsstyrelsen.

“Men det er politiet, der beslutter at udsende varsel og starter sirenerne. Der kan udsendes sirenevarsling med alle sirener på én gang, eller der kan varsles i enkelte regionale eller lokale områder. Politiet kan også starte sirenerne enkeltvis og på den måde varsle i afgrænsede områder“, står der på siden.

Strategisk placeret

Rundt om på tage og store bygninger er sirenerne strategisk placeret, så de når videst muligt ud, og som nævnt er det et værktøj til at advare befolkningen.

Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen. Rækkevidden er 1-1,5 kilometer.

Det er muligt for politiet at rykke ud med mobile højttalere.

Varslings-app

Du har også mulighed for at download app’en ‘mobilvarsling’ til din smart-phone. På den måde får du alle varslinger med det samme på din telefon.

Det kan du læse mere om HER.

Desuden har døve og hørehæmmede mulighed for at tilmelde sig en sms-service, der udsender en sms med info om hændelsen. Sms-systemet testes også på “Store Hyledag”, som første onsdag i maj traditionelt kaldes. Det samme gælder smartphone-app’en Mobilvarsling. Den er et godt alternativ, hvis du nu bor, hvor sirenerne ikke når ud.

Også sociale medier vil tages i brug i de tilfælde, hvor borgere skal advares.

Sirenevarsling siden 1951

Om sirenerne

* Sirenerne afprøves første onsdag i maj.

* Frem til november 1993 blev sirenerne afprøvet hver eneste onsdag. Herefter blev de erstattet af de årlige afprøvninger, som vi kender det i dag.

* Varslingssignalerne blev indført i 1951, og dengang blev de afprøvet hver uge. I de første 17 år blev de testet hver lørdag klokken 12, men siden blev de rykket til onsdag.

* Der er op 1078 sirener over hele landet.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

Danmarks nuværende elektroniske varslingssirener blev altså implementeret i 1994. Det tidligere system var blandt andet sat i verden for at kunne varsle for luftangreb. Det nuværende system bruges ved større kriser og katastrofer, hvor der kan være umiddelbar livsfare.

Powered by Labrador CMS