Stor mystik om forgiftningssag: Søn afviser svampeteori

Den ældste søn i den familie, der i sidste uge blev ramt af en voldsom forgiftning, som har kostet to af hans søskende livet, mener ikke, at svampe kan have været årsagen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er endnu uklart, hvorfor en hel familie fra Haslev torsdag blev indlagt med forgiftningssymptomer, der kostede Theofile på 7 og Naioni på 15 livet.

Til at starte med var der mistanke om svampeforgiftning, muligvis med hvid eller grøn fluesvamp. Men det kan ifølge familiens ældste søn ikke passe. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

– Hvis vi spiser svampe, er det nogle vi har købt i Netto. Vi har en kolonihave men jeg har aldrig set svampe derude, siger Francois Mumbere til DAGBLADET Ringsted.

Han har også snakket med sine forældre om det, og de har ifølge ham ikke plukket svampe.

Familien blev hastet på hospitalet torsdag, men ifølge TV2 opsøgte familien deres egen læge allerede mandag.

Maveinfektion og blærebetændelse

Den 15-årige pige havde det værst, og natten til tirsdag blev hun undersøgt på Næstved Sygehus. Her nåede man frem til, at hun formentlig havde fået en maveinfektion.

Sent tirsdag aften blev lægevagten tilkaldt, fordi den 15-årige stadig var syg. Efter at have talt med Næstved Sygehus og taget en urinprøve konkluderede lægevagten, at pigen havde blærebetændelse.

Under vagtlægens besøg kom faren i familien bærende med endnu et sygt barn og bad lægen kigge på hende også skriver TV2.

– Han viste lægen, at hun også var i dårlig tilstand og spurgte, om han kunne få hjælp. Lægen sagde: »Jeg er ikke kommet for hende dér«. Så han ville ikke kigge på hende, siger Patience Mashamba, der er tolk og frivillig i Røde Kors, til TV2.

To i kritisk tilstand

Familien ligger fortsat indlagt på Rigshospitalet, men det er ifølge storebroren kun to af børnene på henholdsvis 11 og 5 år, der stadig er i kritisk tilstand.

Familie forgiftet

En familie fra Haslev blev torsdag 19. oktober indlagt med symptomer på forgiftning. To børn afgik ved døden samme dag.

Siden er det kommet frem via TV2, at familien forsøgte at få hjælp fra læger i dagene forinden.

Læs om forløbet her:

  • Mandag 16. oktober: Moren i familien opsøger den praktiserende læge, fordi hun har det dårligt. Senere samme dag får en 15-årig datter det også dårligt og kaster op
  • Tirsdag 17. oktober: I løbet af natten til tirsdag bliver den 15-årige datter undersøgt på Næstved Sygehus. Lægerne mener, at hun lider af en maveinfektion. Datteren modtager behandling og sendes hjem igen. Senere tirsdag aften tilkalder familien en vagtlæge, fordi datteren fortsat har det dårligt
  • Onsdag den 18. oktober: Da vagtlægen når frem natten til onsdag, vurderer han, at datteren har blærebetændelse. Vagtlægen gøres ifølge en tolk og ven af familien opmærksom på, at flere i familien har ondt i maven.
  • Torsdag 19. oktober: 11 familiemedlemmer indlægges på Rigshospitalet med svære forgiftningssymptomer. Senere samme dag oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, at to børn er afgået ved døden. Det antages af familien kan have været udsat for en svampeforgiftning.
  • Søndag 22. oktober: To børn meldes fortsat i kritisk tilstand. En af døtrene får ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation.
  • Mandag 23. oktober: Endnu et barn får foretaget en organtransplantation.
  • Tirsdag 24. oktober: Region Sjælland sender en redegørelse om forløbet til regionsrådet. Da politiet ikke har afsluttet efterforskningen, kan regionen dog på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om forløbet har været håndteret lægefagligt korrekt.
  • Tirsdag 24. oktober: Familiens ældste søn udtaler sig til Dagbladet Ringsted om den mulige årsag til forgiftningen. Forældrene har ifølge sønnen afvist at have plukket svampe.

Kilder: TV2.dk, Dagbladet Ringsted, Ritzau.

– Natali og Esperence er blevet opereret, men resten har det ok. De sagde på hospitalet, at vi kan komme hjem om en uge, men jeg tror ikke, at Natali og Esperence kommer hjem indenfor en uge, siger Francois Mumbere til DAGBLADET Ringsted.

Ifølge Ritzau mangler regionen fortsat at fastlægge dødsårsagen for de to børn. Før den er klarlagt kan regionen ikke lave en undersøgelse af, om der er blevet handlet korrekt fra sundhedspersonalets side.

Styrelse går ind i sagen

Styrelsen for Patientsikkerhed har derimod allerede nu valgt, at man vil gå ind i sagen, skriver DR Nyheder. Det har styrelsen bestemt, efter det er kommet frem, at familien fra Haslev var i kontakt med sundhedsvæsnet flere gange, inden de blev indlagt i torsdags med alvorlig symptomer på forgiftning.

– Vi kigger efter, hvordan de pågældende sundhedspersoner har undersøgt børnene, hvad de har spurgt ind til, og hvordan de har handlet på baggrund af de oplysninger, som de har fået, siger enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri til DR Nyheder.

– Vi følger sagen rigtig tæt, men vi kan ikke udtale os, så længe der er en politiefterforskning, fortæller presseafdelingen ved Styrelsen for Patientsikkerhed til Ritzau.

Powered by Labrador CMS