Stor fremgang på vej for danske krydstogthavne

Foto: Mogens Bech.
Offentliggjort Sidst opdateret

Efter et par år med aftagende vind i sejlene kommer der nu igen pænt skub i krydstogtbranchen over hele landet. I København kommer passagertallet til at gå mærkbart frem næste år.

Krydstogtskibene melder ofte deres ankomst i god tid, så kun halvanden måned inde i 2015 ser tallet for 2016 allerede ud til at give kurven over krydstogtturister et ryk opad.

I København, der ikke kun er den største krydstogtdestination i Danmark, men i hele Østersø-regionen, forventes der 760.000 passagerer med de skibe, der på nuværende tidspunkt er anmeldt til næste års sæson. Det er mere end både i år og sidste år.

For de øvrige krydstogthavne i Danmark er der fremgang allerede i 2015. I år er antallet af skibe, der lægger til kaj i havnene fra Skagen til Rønne, steget fra 45 i 2013 til 100 i år.

Blandt andet kan Fredericia, der kun havde et enkelt anløb i 2014, se frem til seks i år, og i Skagen, som indvier ny krydstogtkaj i år, er der udsigt til en fremgang i passagerer fra 7.500 sidste år til 23.500 i år.

– Det er virkelig en positiv udsigt for krydstogtturismen. Ikke kun i København, der har den helt store forretning på området, og som kan se frem til en pæn fremgang igen. Men også for de mindre havne landet over, som nu i stigende grad får mulighed for at vise deres potentiale som krydstogtdestination, siger Claus Bødker, krydstogtchef hos Cruise Copenhagen Network, der er forankret hos Wonderful Copenhagen, og som er netværk for krydstogtbranchen over hele landet.

Særlig position giver ekstra omsætning

Antallet af skibe, der både starter og slutter deres cruise i København, ser også ud til at stige næste år, og det tæller ekstra, når den samlede turistøkonomiske effekt skal beregnes.

Den danske hovedstad er den mest populære destination for såkaldt turn-around i Østersø-regionen, betegnelsen for det sted, hvor et krydstogt både starter og slutter. Det giver ekstra omsætning i byen, da mange af passagererne flyver til og fra København, og i den forbindelse ofte overnatter i byen.

– Turn around-passagerer lægger næsten fire gange så mange penge i København i forhold de krydstogtpassagerer, der kun gør stop her undervejs på ruten. Derfor er det godt nyt for hovedstadens turisme, at antallet af turn-arounds stiger næste år, siger Claus Bødker.

Han forklarer Københavns særlige position som start- og slutsted for krydstogter med dels Københavns geografiske placering, men i høj grad også med Københavns infrastruktur med en stor, international lufthavn få minutter fra centrum og hovedstadens internationale brand.

I 2014 var der i alt 822.000 krydstogtturister i Danmark, heraf ca. 740.000 i København. Tallet ser ud til at falde i 2015, men vender så mærkbart igen i 2016 i en grad, der bliver det bedste resultat i flere år. Tallene for 2016 er et udtryk for antallet af anmeldte skibe pr februar 2015. Tallet kan udvikle sig i tilfælde af, at endnu flere skibe melder deres ankomst, eller andre melder fra.

Powered by Labrador CMS