Stor fejring af jernbanejubilæum næste år
I 2016 fylder jernbanestrækningen fra Fredericia til Flensborg, og mellem stationsbyerne Kolding, Lunderskov og Vamdrup 150 år – en stor begivenhed, som byrådet støtter med 500.000 kroner.
Allerede nu er lokale aktører i Kolding Kommune i fuld gang med planlægningen af en fælles markering og festligholdelse.
Datoen for jubilæet og den oprindelige indvielse af jernbanestrækningen mellem Fredericia og Flensborg er 1. november 2016. Fejringen af jubilæet vil dog primært finde sted fra 12. – 18. september 2016, og med flere arrangementer som optakt til jubilæumsugen i løbet af 2016.
Forslag til arrangementer søges
I samarbejde med Kolding Kommune indbyder koordinationsgruppen bag fejringen af jubilæet bestående af repræsentanter fra Vamdrup, Lunderskov og Kolding i disse dage lokale aktører, foreninger og kulturinstitutioner med interesse i jernbanen til at bidrage med forslag til projekter og arrangementer, som bliver afholdt i forbindelse med den fælles fejring af jernbanejubilæet i 2016.
Fristen for at indsende projektforslag er 15. juni.
Stationsbyer kan fejre jubilæum
I et historisk perspektiv er jernbanen det vigtigste punkt i udviklingen af stationsbyerne Vamdrup, Lunderskov og Kolding, som vi kender dem i dag. Og derfor er jernbanejubilæet da også særligt væsentligt for netop Vamdrup og Lunderskov, da de i 2016 også kan bryste sig at fejre 150 års byjubilæum.
Fakta om jernbanen
Anlægget af jernbanestrækningen mellem Fredericia og Flensborg blev påbegyndt i 1863. Arbejdet gik i stå under krigen i 1864 og kom først i gang igen i begyndelsen af 1865. Strækningen blev åbnet samtidig med at banen fra Flensborg nåede grænsen ved Farris.
Strækningen indviedes den 1. november 1866, og samtidig indviedes strækningen mellem Middelfart og Strib, således at der herefter var togforbindelse mellem København og landegrænsen ved Vamdrup.
Med åbningen af jernbanestrækningen blev Vamdrup, Lunderskov og Kolding hermed stationsbyer, hvilket fik afgørende betydning for lokalområdet. 1864-grænsen betød samtidig, at Vamdrup fik status som grænsestation.