Støjberg vil ikke garantere færre asylansøgere
Fra på tirsdag vil udlændinge, der kommer til Danmark, modtage regeringens nye integrationsydelse, der ligger på niveau med det, studerende får i SU.
Integrationsydelsen er en del af regeringens såkaldte straksindgreb mod flygtningestrømmene, og hele asylpakken blev onsdag vedtaget af Venstre-regeringen og resten af blå blok med 56 stemmer i folketingssalen. 50 stemte imod.
Formålet er at bremse tilstrømningen af flygtninge, pointerer integrationsminister Inger Støjberg (V):
»Det bremser på den ene side tilstrømningen af asylansøgere, for vi kan ikke følge med, og på den anden side skal det sikre, at de mennesker, der så kommer hertil og får asyl, skal blive integreret og komme ud på arbejdsmarkedet,« siger hun.
Adspurgt om integrationsministeren kan garantere, at straksindgrebet kommer til at bremse tilstrømningen, lyder svaret:
»Det er helt klart mit mål. Jeg kan ikke garantere noget som helst, men jeg ville ikke gennemføre det, hvis ikke jeg troede på det. Virker det ikke, så må vi jo se på, om der er andre værktøjer, vi skal tage i brug.«
Udover integrationsydelsen åbner straksindgrebet også for, at genoptjeningsreglerne for børnechecken genindføres – ligesom udlændinge, der består en danskprøve, fremover vil modtage 1.500 kroner hver måned i en såkaldt sprogbonus.
Straksindgrebet mødes med massiv kritik fra både partierne i rød blok og flere organisationer. Advarslen lyder, at integrationsydelsen blot gør flygtningene endnu mere fattige og stigmatiserede. Flere kommuner har desuden påpeget, at flygtninge fremover vil få svært ved at betale for en bolig.
»Det er en form for falsk markedsføring at kalde det en integrationsydelse – for det vil have den stik modsatte effekt,« rasede Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), under den heftige debat op til afstemningen i folketingssalen.
Men Inger Støjberg afviser blankt kritikken.
»Jeg ser helt anderledes på det. Jeg synes, det handler om at få de mennesker, der kommer til Danmark, ud på arbejdsmarkedet, så de bliver integrerede og bliver en del af Danmark. Sænkelsen af ydelsen og muligheden for at få en sprogbonus er med til at skubbe i den rigtige retning,« siger hun.
Regeringen og Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance er enige om, at reglerne om integrationsydelsen på sigt også skal omfatte de udlændinge, der allerede er i Danmark, men som ikke opfylder opholdskravet.
Ambitionen er, at reglerne skal gælde alle udlændinge i begyndelsen af det nye år.
»Der kommer en asylreform II, og den går vi i gang med om ikke så lang tid,« siger Inger Støjberg, der dog endnu ikke vil løfte sløret for, hvilke nye tiltag der er på forhandlingsbordet.
I første omgang træder straksindgrebet i kraft tirsdag 1. september.