Støjberg overvejer fremtiden
Inger Støjberg forventer frifindelse i Rigsret 13. december og vil overveje sin fremtid i tiden indtil dom
I 31 dage har Inger Støjberg siddet bænket i Rigsretten, men nu må hun vente 18 dage på at få afgørelsen af sagen.
Selv beskriver hun det som at have afleveret en meget stor opgave og vente på, at censorerne vender tilbage og siger, om opgaven var god eller dårlig.
Og ventetiden vil hun nu bruge til at overveje sin fremtid.
- Jeg skal selvfølgelig overveje min fremtid. Det kan jeg lige så godt sige, som det er, lyder det fra Støjberg.
Langt ude
Hun vil dog ikke komme nærmere, hvilke overvejelser hun går med, og om det drejer sig om hendes politiske karriere, hvor Dansk Folkeparti har gjort kur til den partiløse politiker som en mulig tronfølger.
Målet for Støjberg er at blive frifundet i sagen, og tanken om en eventuel dom for noget strafbart ligger fjernt fra hende.
- Det der med at stå og tænke på, at man skal i fængsel, det ligger helt langt ude for mig.
- Det er slet ikke noget, jeg ser for mig. Og som jeg før har sagt, det er simpelthen ikke noget, vi har brugt i min familie, og jeg har heller ikke tænkt mig at være den første, siger hun.
Søge om fodlænke
Inger Støjberg er i Rigsretten tiltalt for som udlændinge- og integrationsminister i 2016 at have iværksat og fastholdt en ulovlig ordre om at adskille alle par på danske asylcentre, hvor mindst den ene part var under 18 år.
Det var ulovligt, fordi parrene har ret til individuelle vurderinger af deres sager.
Selv hvis 48-årige Støjberg bliver dømt, skal den tidligere minister ikke nødvendigvis i fængsel. Personer, der idømmes op til et halvt års fængsel kan søge om lov til at afsone med en fodlænke.
René Offersen, der er den ene af Støjbergs to forsvarer, tror dog ikke, det ender med fire måneders ubetinget fængsel til eksministeren, som anklagerne går efter.
- Det kommer ikke til at ske, siger han efter retsmødet.
-Den er mere alvorlig
Anklagerne i sagen går efter en hård straf til Inger Støjberg i sagen, hvor de har lænet sig op ad rigsretssagen mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen i Tamil-sagen i 1990'erne.
Han blev idømt fire måneders betinget fængsel.
Anklagerne mener dog, at denne er mere alvorlig.
- Det er de svageste grupper, vi har at gøre med, vi har med børn og asylansøgere at gøre.
- Intensiteten af indgrebet er mere alvorlig, hvis man sidder som 17-årig pige, og den eneste, du kender i Danmark, er din 18-årige kæreste, og du fra den ene dag til den anden bliver adskilt fra ham, siger anklageren.
I sagen mod Ninn-Hansen havde de tamilske flygtninge ikke fået behandlet deres ansøgninger om familiesammenføring til tiden.
Dommen i den blot sjette rigsretssag i dansk historie afsiges i Eigtveds Pakhus, hvor retssagen har været behandlet, den 13. december klokken 13.