Støj gør os mere voldelige

Overrasker med nyt studie

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistore: TV2 Østjylland 

Når støjen buldrer derudaf, er vi tilsyneladende mere tilbøjelige til at slå fra os.

Det er konklusionen i et nyt studie fra Aarhus Universitet, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

- Grunden til, at vi kan være sikre på, at støj er årsag til flere voldelige overfald, er, at vi kigger på den helt samme kommune på dage med og uden støj, siger forsker ved Aarhus Universitet, Timo Hener, til TV2 ØSTJYLLAND.

-Hele tiden en irritation

Netop støj er noget, beboerne langs Giber Ringvej ved Aarhus kender alt for godt.

- Jeg slapper ikke af på samme måde længere. Der er hele tiden en irritation inde i en, siger Jane Juul Simonsen til TV2 ØSTJYLLAND, da hun bliver bekendt med Aarhus Universitets nye undersøgelse.

Hun bor 150 meter fra den 12 kilometer lange omfartsvej, hvorfra der er en konstant susen og hylen.

Årsag til flere voldelige overfald

Studiet fra Aarhus Universitet er gennemført over en periode på tre år i et område ved Tysklands største lufthavn - Frankfurt Lufthavn.

Og tunge støjkilder som motorveje og lufthavne er altså, ifølge forskeren bag undersøgelsen, hvert år ganske sikkert årsag til flere voldelige overfald.

- Fordi vi sammenligner de helt samme kommuner på dage med og uden støj. Det giver os tilliden til at tro på, at støjen er årsag til volden, siger Timo Hener fra Aarhus Universitet.

Han har konkret sammenlignet støjniveauet i 12 kommuner med voldsanmeldelser i de samme 12 kommuner.

Her fandt han frem til, at hvis støjen blev hævet med 4,1 decibel, så steg voldsraten i samme område med 6,6 procent. Samlet betød det 246 flere voldsofre om året i det undersøgte område.

Kan ikke længere slappe af 

Studiets konklusioner kan ikke direkte overføres til Danmark.

Men for Jane Juul Simonsen er undersøgelsen fra Aarhus Universitet endnu et fingerpeg i retningen af, at det ikke ligefrem er sundt at bo i et støjplaget område, som hendes ejendom har været, siden Giber Ringvej åbnede for de første trafikanter i december 2022.

- Vi var godt klar over, at der ville være mere støj. Men vi var ikke klar over, at det ville påvirke os så meget, at vi ikke længere kan slappe af, når vi kommer hjem fra arbejde, siger hun.

Jane Juul Simonsen håber, at Aarhus Kommune vil overveje at sætte støjværn op langs strækningen ved hendes hus, så hun i fremtiden kan blive fri for den konstante syngen fra vejen.

Støjmålinger foretages

Aarhus Kommune er opmærksomme på de negative effekter af støjgener. Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang (Kons.), mener, at der specifikt ved Giber Ringvej, hvor Jane Juul Simonsen bor, er gjort meget. Men han er åben for mere.

- Vi har lavet støjreducerende tiltag flere steder langs Giber Ringvej, men jeg har forståelse for, at man som nabo alligevel kan opleve støj fra vejen. Det er derfor, vi har bedt en rådgiver lave støjmålinger. Vi forventer at have resultaterne af målingerne inden sommerferien, skriver Nicolaj Bang i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Aarhus Kommune vil strækningen omkring Jane Juul Simonsens hus i 2030 danne vej for 13.000 daglige trafikanter.

En borger er stærkt plaget af trafikstøj. Et nye studie viser, at støj medfører mere vold. (Arkivfoto).
En borger er stærkt plaget af trafikstøj. Et nye studie viser, at støj medfører mere vold. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS