Stikprøve: Unge kan ulovligt købe smøger som de lyster
Loven om, at man skal være 18 for at købe cigaretter, bliver ikke overholdt. Det skriver Politiken.
Det er ualmindeligt let for personer under 18 år at købe cigaretter. Også selv om det er ulovligt. Det skriver Politiken.
Avisen har besøgt 20 butikker med en person under 16. I 18 af dem kunne den unge let få lov til at købe cigaretter til trods for, at sælgerne ifølge loven har pligt til at forlange gyldig legimitation med navn og billede, når unge mennesker vil købe tobak.
Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) opfordrer på den baggrund butikkerne til at “stramme op, tage ansvar og lære deres ansatte at bede om id”.
– Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes, siger hun til Politiken.
To bøder i 2016
En aktindsigt hos Rigsadvokaten foretaget af Politiken viser desuden, at der kun er givet to bøder for at sælge cigaretter til mindreårige i hele 2016. I perioden 2012 til 2015 blev der aldrig uddelt mere end seks per år.
Det er en afgørende del af regeringens indsats mod kræft, at unge ikke begynder at ryge.
Derfor kritiserer Kræftens Bekæmpelse også, at der ikke bliver gjort mere for at holde kiosker, supermarkeder og tankstationer i ørerne.
Projektchef Niels Them Kjær siger, at proportionerne er helt skæve.
– Der dør årligt 14.000 af rygning og 200 i trafikken. Der bruges millioner på at håndhæve fartgrænser, mens forbud mod salg af cigaretter til børn slet ikke håndhæves, siger han til Politiken.
Vil tage fat i de ansatte
Hos Coop, hvis supermarkeder i stor stil ikke bestod Politikens test, fortæller man, at man nu vil indskærpe over for sine ansatte, at der skal spørges efter id.
Også hos Phillip Morris, der sælger blandt andet cigaretmærkerne Marlboro, L&M, Chesterfield og Skjold, opfordrer man til, at der bliver grebet ind.
– Det er fuldstændig absurd og uacceptabelt, at det er muligt at købe cigaretter, hvis man er under 18 år.
– Der er en grund til, at cigaretter er voksenprodukter. Der skal gribes ind, hvis forbuddet overtrædes, siger Thomas Jepsen, kommunikationschef for Philip Morris, til avisen.
/ritzau/