Statsadvokat skal afgøre sag mod folketingspolitikere
Politiets jurister tygger fortsat på anmeldelse mod Inger Støjberg og andre, der kommenterede dom i terrorsag.
Statsadvokaten i København kommer til at afgøre, om der skal tages skridt til en sag mod flere folketingspolitikere, der har kommenteret dommen i en terrorsag.
Det oplyser chefanklageren i Københavns Politi, Karin Thostrup.
I begyndelsen af december blev dansk-marokkaneren Sam Mansour idømt fængsel i fire år for at opfordre til drab og at propagandere for terror.
Retten på Frederiksberg mente dog ikke, at Mansour skulle fratages sit danske statsborgerskab.
Selv om dommen ikke er endelig, kom blandt andre Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, og tre politikere fra Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup, med kommentarer til afgørelsen.
Derefter anmeldte Sams Mansours forsvarer de fire medlemmer af Folketinget for at overtræde retsplejeloven.
Den siger, at man ikke må komme med udtalelser, der kan påvirke domsmænd eller nævninger, så længe en straffesag ikke er endeligt afgjort.
Forinden var også rettens præsident, Torben Goldin, rykket ud med en erklæring, hvori han mindede politikere og andre om lovreglen.
Den terrordømtes forsvarer, advokat Thorkild Høyer, har bedt politiet om at behandle anmeldelsen som en hastesag.
Men en afgørelse er ikke lige om hjørnet.
– Vi forventer at nå frem til vores juridiske vurdering inden udgangen af januar, siger chefanklager Karin Thostrup i Københavns Politi.
Denne vurdering sendes derefter videre til den overordnede anklagemyndighed hos Statsadvokaten i København, som skal tage stilling – og muligvis videre til den øverste anklager, Rigsadvokaten.
Tidligere har der kun været rejst ganske få sager af denne type.
I øvrigt var nævningetinget i Retten på Frederiksberg stærkt delt i spørgsmålet om at tage det danske pas fra Sam Mansour eller ej.
Netop i et forsøg på at fravriste terrorsympatisøren passet har statsadvokaten anket byrettens dom til Østre Landsret. Modsat har Mansour anket med krav om frifindelse.
Dommen på de fire år er en af de hårdeste i straffesager om ytringer.
/ritzau/