Spritnye asyltal afslører: Så mange kom fra Syrien

I alt 66 personer har søgt asyl i Danmark i den seneste uge. Af dem var seks personer fra Syrien.

Kun hver 10. asylansøger i den netop overståede uge er fra Syrien. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Den fem år lange borgerkrig i Syrien bliver fremhævet som en væsentlig årsag til flygtninge- og migrantkrisen i Europa. Men ser man på de danske asyltal for den seneste uge, så er det ikke syrere, som lige nu kommer til Danmark.

Ifølge den seneste opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har i alt 66 personer søgt asyl i Danmark i den seneste uge. Af dem kom lidt under halvdelen – 29 personer – fra Afghanistan, mens blot seks personer kom fra Syrien.

Derudover søgte én iraker asyl i Danmark, mens de resterende 30 ansøgere kom fra det ministeriet kategoriserer som “øvrige lande”.

Det samlede antal på 66 personer er en smule højere end forrige uges 54 personer. Det var til gengæld et af de laveste antal asylansøgninger, siden den midlertidige kontrol ved den dansk-tyske grænse trådte i kraft 4. januar.

Det samlede antal asylansøgere i de 19 uger med grænsekontrol er nu oppe på 3380 personer.

Opgørelsen bygger på registreringer af asylansøgere i politiets system, Polsas. Tallene er forbundet med en vis usikkerhed, da der løbende sker efterregistreringer.

I den første uge med grænsekontrol blev der registreret 641 asylansøgere, og siden har antallet været faldende.

Trods grænselukninger og asylstramninger i Danmark og nabolandene er asyltallet dog stadig højere end i samme periode sidste år.

Regeringen venter, at 25.000 flygtninge og migranter kommer til Danmark i år. Men prognosen er behæftet med stor usikkerhed, har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) flere gange understreget.

Hvis det nuværende antal asylansøgere fortsætter resten af året, vil tallet lande på lidt under 10.000 personer. I de seneste år er asyltallet dog gået markant op i sommer- og efterårsmånederne, hvor det er nemmere at krydse Middelhavet.

Faldet i det danske asyltal satte for alvor ind, da Østrig i februar satte kvoter for, hvor mange der dagligt må krydse den østrigske grænse.

Østrigs beslutning fik flere lande på Balkan-ruten såsom Makedonien til at lukke deres grænser helt. Efterfølgende har EU’s aftale med Tyrkiet også bremset antallet af asylansøgere, som krydser Middelhavet fra Tyrkiet til de græske øer.

Det er et tegn på, at de fælles europæiske løsninger for at stoppe flygtningestrømmen begynder at virke, fremhævede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU’s præsident Donald Tusk, da de tirsdag holdt pressemøde i Statsministeriet.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS