Spot dit barns synsproblemer i tide: Disse tegn skal du kigge efter
Små adfærdsændringer og koncentrationsbesvær kan betyde, at dit barn har synsproblemer. Derfor bør små børn få tjekket synet regelmæssigt
Det kan være meget svært at opdage dit barns synsproblemer.
Derfor ender konklusionen ofte med at være forkert, når dit barn har udfordringer i hverdagen, lyder det fra Per Michael Larsen, der er direktør hos Optikerforeningen, op til Verdens Synsdag den 10. oktober.
- Børn ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert i forhold til synet, og derfor lever de ofte med nogle ting, som skyldes behovet for briller. For eksempel hovedpine, siger han.
Bliver ofte mistolket
Hovedpine er kun et af tegnene på, at synet driller hos dit barn. Men børn, der tumler og rammer ind i ting, bliver ofte mistolket, som at de ikke er så gode motorisk.
- Men det kan også skyldes, at barnet ikke kan afstandsbedømme korrekt, siger Per Michael Larsen, der også ser en tendens hos især drenge:
- Koncentrationsproblemer kan for eksempel også forekomme, hvis man skal koncentrere sig ekstra meget og ikke kan fastholde blikket på det, man læser.
Ifølge patientforeningen Øjenforeningen er det største synsproblem for børn under syv år, at de får et dovent øje, siger direktør Marijke Vittrup.
- Hvis et barn har stor styrkeforskel på de to øjne, vælger hjernen det øje, der giver det skarpeste syn. Skeler barnet, undertrykker hjernen synet fra det skelende øje for at undgå dobbeltsyn. I begge tilfælde bliver det undertrykte øje dovent, hvilket giver nedsat synsstyrke.
Dårligt øje og skærmbrug
- Det er vigtigt at træne et dovent øje op til normalt syn, så man har et godt øje i reserve, hvis der for eksempel skulle ske noget med det gode øje.
Et dovent øje kan være svært at opdage, og derfor er børneundersøgelserne hos den praktiserende læge vigtige at tage til, understreger Marijke Vittrup.
Der kan også være tegn på dårligt syn i børnenes skærmbrug. Eksempelvis hvis barnet tager tabletten, computeren eller telefonen meget tæt på ansigtet.
Og selv hvis ens barns fravalg af skærm kan virke positivt som forælder, er det en adfærdsændring, der er værd at holde øje med.
- Hvis dit barn pludselig bruger mindre tid foran skærmen, kan det også betyde, at barnet har noget med synet, der gør, at han eller hun ikke kan koncentrere sig om det i længere tid.
Regelmæssige tjek
Både Per Michael Larsen og Marijke Vittrup anbefaler, at børn får tjekket deres øjne regelmæssigt hos en øjenlæge.
Ifølge Per Michael Larsen er det også vigtigt, da de forskellige former for synsnedsættelse ikke altid bliver fanget hos sundhedsplejersken i skolen.
- Der er en udfordring ved eksempelvis langsynede børn, fordi de sagtens kan se tavlen i skolen.
- Et barn kan godt skjule, at de har brug for en brillestyrke på plus tre eller fire, fordi de kan zoome ind på noget og gøre det skarpt. Det bruger bare ekstra mange ressourcer på det.