Spiser du foran skærmen? Derfor er det dumt

Computerspil og tv tager opmærksomhed fra spisesituationen og øger risikoen for overvægt og overspisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Gaming, spil på iPad’en eller en spændende film i fjernsynet.

Skærmtid er blevet en fast del af hverdagen for mange børn og unge, og nogle kombinerer tiden foran computeren eller tv’et med snacks.

Artiklen fortsætter efter videoen

Ikke nok koncentration

Men det er vigtigt at adskille skærmtid og spisetid.

– Vores hjerne kan kun koncentrere sig om et begrænset antal ting ad gangen, fortæller Annemarie Olsen, der er lektor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

– Hvis man er fuldt optaget af skærmen, tager man fokus fra spisesituationen, og det kan være problematisk, siger hun.

For man risikerer at spise per automatik og snyde sin appetitregulering. Man kommer altså utilsigtet til at overspise, fordi man ikke mærker, at man er mæt.

Det er i øvrigt den samme dynamik, som gælder, når vi voksne kommer til at tømme slikskålen, fordi vi er opslugt af en film.

Sværere at opleve mæthed

Fra barnsben er vi ellers udstyret med en ret god appetitregulering, og småbørn er gode til at justere deres kalorieindtag, forklarer Karen Wistoft, der er professor på DPU ved Aarhus Universitet og specialiseret i børn, mad, smag og læring.

Blandt større børn og voksne spiller andre faktorer ind. Studier har vist, at voksne ofte stopper med at spise, når tallerkenen er tom, filmen er slut, eller de andre ved bordet er færdige – og ikke på grund af mæthed.

– På samme måde bliver det den tomme snackskål frem for mætheden, som afholder børnene fra at spise videre foran skærmen, siger Annemarie Olsen.

Find sundere snacks

Med det in mente kan det være fristende at stille nogle gulerodsstænger ind på gamerværelset i stedet.

– Alt andet lige er det sundere med grøntsager end chips. Men generelt bør man have fokus på det, man spiser, siger Annemarie Olsen.

Det er også vigtigt på længere sigt. Hvis børn skal udvikle et kritisk, bevist og sundt forhold til mad, skal maden have det primære fokus.

Så adskil skærmtid og måltider hos børnene.

– Det er vigtigt, at måltidet bliver hyggeligt i sig selv, så barnet ikke forbinder det med den kedelige bagkant, som gør, at de ikke må spille længere, siger Karen Wistoft.

Powered by Labrador CMS