Spis ikke dette og kør bil: Det kan være livsfarligt

Medicin og bilkørsel: Det kan være en livsfarlig kombination.

Medicin og bilkørsel kan være en livsfarlig kombination. KLIK og se hvilke, du skal holde dig fra – i hvert fald, når du skal bag rattet. Du bliver sikkert overrasket. Foto: Colourbox.
Medicin og bilkørsel kan være en livsfarlig kombination. KLIK og se hvilke, du skal holde dig fra – i hvert fald, når du skal bag rattet. Du bliver sikkert overrasket. Foto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Medicin og bilkørsel kan være en nøjagtig lige så farlig kombination som alkohol og bilkørsel.

Indtager du medicin, som påvirker din dømmekraft og reaktionsevne, øger du risikoen for at blive involveret i en trafikulykke, hvis du sætter dig bag rattet.

Det oplyser Rådet for Sikker Trafik på sin hjemmeside.

Så vær forsigtigt og lad bilen stå, hvis du tager medicin, som virker sløvende eller berusende. Og sådan kan mange slags medicin virke, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Disse har vi samlet i et galleri over artiklen. Klik dig gennem og se, om du rent faktisk er til fare i trafikken uden at vide det?

Trafikfarlig medicin er ofte, men ikke altid, mærket med rød advarselstrekant. Tal med din læge og tjek altid indlægssedlen, den fortæller om bivirkninger, og om hvordan medicinen virker sammen med anden medicin eller alkohol.

Nogle af disse bivirkninger kan have betydning for din evne til at færdes sikkert i trafikken. Har du mistet din indlægsseddel, kan du altid finde den senest opdaterede i linket ovenfor.

Eksempler

Her er nogle eksempler på, hvornår det kan være farligt at blande medicin og bilkørsel – også selv om medicinen ikke er mærket med den røde advarselstrekant.

Øjendråber, der indeholder stoffer, som udvider pupillen, kan virke generende på synet.
Medicin mod forhøjet blodtryk kan give svimmelhed, utilpashed og dermed nedsat reaktionsevne.
Insulin og tabletter mod sukkersyge kan indirekte være årsag til nedsat reaktionsevne. Hvis du tager for meget medicin, kan dit blodsukker blive for lavt, og du kan blive svimmel og utilpas. Deraf følger nedsat reaktionsevne.
Midler mod høfeber og allergi kan påvirke din reaktionsevne. Her er det også vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du har det. Høfeber i sig selv kan nemlig være medvirkende årsag til træthed og dermed nedsat reaktionsevne.
Midler som anvendes mod tør hoste. De virker i centralnervesystemet og kan på den måde virke sløvende.
Midler mod depression eller andre psykiske lidelser.
Flere slags naturmedicin kan også virke sløvende og dermed påvirke reaktionsevnen. Du skal især være opmærksom på midler, som indeholder valeriane.

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du se en komplet liste over ‘trafikfarlig’ medicien.

Skal jeg undgår medicin og bilkørsel?

Der er stor forskel på, hvordan man bliver påvirket af medicin fra person til person. Der er også forskel på, hvor længe medicinen virker. Nogle midler er hurtigt ude af kroppen, mens andre virker i dagevis. Får du ny medicin, er virkningen ofte kraftigst i starten af behandlingen.

Spørg altid lægen/apoteket, om der er problemer med din medicin ved bilkørsel

Stærk medicin og bilkørsel

Får du stærk smertestillende medicin eller nerve- eller sovemedicin (benzodiazepiner), skal du holde pause med at køre bil.

Din læge vurderer hvor længe. Du kan blive sigtet for at overtræde nulgrænsen for ulovlige stoffer i trafikken, hvis du ikke lytter til lægens anvisninger

Læg mærke til, hvordan du reagerer på medicinen. Føler du dig sløv eller påvirket, så lad bilen stå

Bland aldrig alkohol med trafikfarlig medicin. Selv et enkelt glas øl eller vin forstærker den sløvende virkning kraftigt

Vær særlig forsigtig med at sætte dig bag rattet, hvis du tager medicin, du ikke tidligere har taget. Eller hvis du tager en større dosis, end du plejer.

Lad bilen stå, hvis:

… du bliver døsig eller søvnig

… du har svært ved at koncentrere dig

… du reagerer langsommere end ellers

… du føler dig påvirket.

Kan være strafbart

Du må ikke være så træt, syg eller påvirket, at det har indflydelse på din kørsel. Det gælder også, selvom du har taget medicin på recept.

Har politiet mistanke om, at du er påvirket af medicin, vil du blive undersøgt af en læge. Er du påvirket i let grad, er straffen den samme som for spritkørsel med en promille på over 1,2.

Er du påvirket i middel grad eller mere, svarer straffen til at køre spritkørsel med en promille over 2,0.

Særlige regler for stærk smertestillende medicin og benzodiazepiner:

Får du stærk smertestillende medicin eller nerve- eller sovemedicin (benzodiazepiner), er der to til tre gange større risiko for, at du bliver involveret i et trafikuheld. Tager du disse typer af medicin vil du være påvirket i en sådan grad, at det svarer til en promille på mellem 0,6 og 1,2.

Der er en hel del begrænsninger i forhold til kørsel, hvis du får stærk smertestillende medicin eller benzodiazepiner. Her skal du følge lægens anvisninger.

Hvis din læge har godkendt, at du kører bil, selvom du får stærk medicin, er det en god idé at medbringe din recept, når du kører.

Så kan du vise den til politiet, hvis du bliver stoppet.

Powered by Labrador CMS