Spionage mod dansk forsvarsindustri
I årevis har dansk forsvarsindustri været udsat for avancerede og massive cyberangreb fra en fremmed magt.
En fremmed stat spionerede i årevis massivt mod dansk forsvarsindustri, der blandt andet leverer dele til det tophemmelige amerikanske kampflyprojekt, F35 Joint Strike Fighter, oplyser DR Nyheder.
Eksperter og kilder peger på, at Kina stod bag.
– Der var tale om et angreb, som var avanceret, målrettet, og som foregik over en længere periode, siger Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, til DR Nyheder.
Spionkampagnen stod som minimum på fra 2008 og frem til slutningen af 2012 og blev udført ved hjælp af yderst avancerede cyberangreb, hvor topprofessionelle hackere i al hemmelighed tiltvang sig adgang til de danske forsvarsvirksomheders it-systemer.
Det fremgår af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået hos Center for Cybersikkerhed.
– Vi havde nogle oplysninger i slutningen af 2012, som gjorde, at vi så det nødvendigt at advare dansk forsvarsindustri om en kampagne, som blev kørt mod virksomhederne med henblik på industrispionage, siger Thomas Lund Sørensen.
Ifølge DR Nyheders oplysninger blev mindst fem forsvarsvirksomheder udsat for spionage.
Center for Cybersikkerhed vil ikke pege på de ramte virksomheder, men ifølge flere centrale kilder – der på grund af sagens følsomhed udtaler sig på betingelse af anonymitet – lykkedes det blandt andet at trænge ind hos Danmarks største våbenvirksomhed, Terma.
– Angrebet var led i en global kampagne, der handlede om at tilegne sig komponenter og teknologi, der bliver brugt i militærindustrien, herunder i F35-projektet, siger en kilde til DR Nyheder.
Terma er leverandør til F35-kampflyprojektet, som Danmark er med i udviklingen af sammen med USA og en række andre Nato-lande.
Ifølge Center for Cybersikkerhed er det svært præcist at sige, hvad der bliver stjålet i et cyberangreb, men centret siger generelt:
– Det, vi typisk ser, er, at når man først er kommet ind i systemerne, så tager man faktisk alt.
Det er tidligere kommet frem, at det kinesiske militær har bygget flere kopier af F35-flyet, blandt andet kampflyet J20.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den kinesiske ambassade. I en tidligere mail til DR Nyheder afviser ambassaden, at Kina står bag cyberspionangreb mod Danmark.
/ritzau/