Speciallæger tager imod opkald på akuttelefonen

Arkivfoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du benytter Region Hovedstadens akuttelefon 1813, er der gode chancer for, at det er læger, der ikke er uddannet i at skelne raske fra syge, der besvarer dit opkald.

Ifølge tal fra Danske Regioner, som Politiken har gransket, er det blot 42 procent af de læger, der varetager de telefoniske visitationer, der er specialister i almen medicin.

Det betyder, at det i de fleste tilfælde i stedet kan være plastikkirurger, neurokirurger og gynækologer, der tager telefonen.

Hos Danske Patienter fastslår formand Lars Engberg, det ville have været bedre med speciallæger i almen medicin.

Der er dog ikke videnskabeligt belæg for at påstå, at der er lægefaglige eller sikkerhedsmæssige udfordringer forbundet med at lade øvrige speciallæger betjente akuttelefonen.

Men derfor er Region Hovedstaden næppe tilfreds med fordelingen, mener professor ved Kora, Jakob Kjellberg.

»Men er det så ønskeligt, sådan som hovedstaden har indrettet sig? Nej. Man vil naturligvis gerne have flere praktiserende læger, for de er de bedst kvalificerede til at sortere de syge fra de raske. Derfor er de gode at have i en akutordning, så ikke alt for mange kommer på hospitalet,« siger han til Politiken.

Region Hovedstaden selv påpeger, at man gerne havde set en større andel af almenmedicinere, men slår samtidig fast, at de pågældende personer er kvalificerede til jobbet.

Powered by Labrador CMS