Sover du sådan: Så lider du måske af denne frygtede sygdom

Hvis du sover dårligt om natten og er konstant træt om dagen, kan det være, du skal undersøges for søvnapnø.

Offentliggjort Sidst opdateret

Højlydt snorken om natten, konstant træthed om dagen.

Det er en cocktail mange med søvnapnø – hvad enten de er klar over det eller ej – må leve med.

I Sundhedsstyrelsens faglige visitationsretningslinje for søvnapnø anslår man, at omkring fire procent af mænd og to procent af kvinder lider af symptomgivende søvnapnø, men bemærker samtidig, at tallet formentlig højere.

Og det kan have store konsekvenser, hvis man har søvnapnø.

– Er man ramt af søvnapnø, betyder det, at man sover dårligt om natten og er mere uoplagt om dagen. Man kan lettere falde i søvn for eksempel i monotone situationer, fortæller Mads Klokker, der er klinikchef på Rigshospitalet og klinisk lektor på Københavns Universitet.

Stopper med at trække vejret

Ved obstruktiv søvnapnø, som det fagligt hedder, lukker luftvejene under søvnen. De øvre luftveje falder helt eller delvist sammen, så man ikke kan trække vejret. Ved en kortvarig opvågnen trækker man vejret kraftigt ind.

– Man kan sagtens have det uden selv at være klar over det. Den, der med størst sandsynlighed er klar over det, er nok ens ægtefælle, der ligger ved siden af, når man sover, “glemmer” at trække vejret i et halvt til et helt minut, og så hiver kraftigt efter vejret og snorker kraftigt efterfølgende, siger Mads Klokker og tilføjer:

– Det er den måde, man ofte opdager, der er noget galt.

Det kan altså være sværere at opdage søvnapnø, hvis man sover alene.

Hold øje med tegnene

Der er dog nogle advarselstegn, man bør holde øje med. Fordi man ikke får ordentlig søvn om natten, kan det sætte sine tydelige spor på energiniveauet i løbet af dagen. Derudover kan man vågne op med hovedpine, følelsen af ikke at være udhvilet og måske også falde i søvn i løbet af dagen.

– Man er træt om morgenen, hvor man egentlig burde være frisk. Man er træt og uoplagt om aftenen og falder måske i søvn foran tv’et, forklarer klinikchef Mads Klokker.

I så fald bør man gå til egen læge og få undersøgt, om man skulle have søvnapnø. Og det er relativt let at undersøge.

– Man får et apparat med hjem fra øre-, næse-, halslægen, som man sætter på om aftenen, og så kan det måle, om man i løbet af natten stopper med at trække vejret, forklarer Mads Klokker.

Trætheden som følge af søvnapnø kan også have konsekvenser for trafiksikkerheden. Derfor er det vigtigt, at det bliver opdaget og behandlet.

– Lider du af ubehandlet søvnapnø og derfor udtalt dagtræthed, kan du udgøre en risiko for trafiksikkerheden, idet der er stor fare for, at du kan falde i søvn bag rattet, eller du kan være så træt, at du ikke er i stand til at køre bil på betryggende vis, skriver Dansk Søvnapnø Forening i sin informationspjece.

Operation

Har man fået konstateret søvnapnø hos lægen, kan man efterfølgende blive undersøgt for, hvor problemet er lokaliseret, og om det kan afhjælpes ved operation.

– Hvis det for eksempel er en skæv næseskillevæg eller en alt for stor drøbel, der er skyld i problemet. Så afhængigt af hvor problemet er ved luftvejene, kan det måske afhjælpes ved operation, siger Mads Klokker.

Søvnapnø, der ikke kan opereres væk, kan behandles ved, at man sover med en næsemaske, det kaldes CPAP behandling. Apparatet puster luft ind gennem masken, mens man sover, og gør det lettere for den ramte at trække vejret.

 

Powered by Labrador CMS