Sovemedicin kan slå dig ihjel
Forskning viser, at der er en overdødelighed blandt danskere, der tager sovemedicin
Danske forskere har kigget på sammenhængen mellem brugen af sovemedicin og overdødelighed – og der er en klar sammenhæng.
Der er op mod 100.000 danskere, der bruger sovemedicin – og det er både danskere, hvor søvnproblemer er det primære, og danskere, som lider af en alvorlig sygdom. Det største problem er de danskere, der lider af søvnproblemer, og som tager sovemedicin regelmæssigt i en længere periode.
I et stort, nyt studie, netop udgivet i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal, viser danske forskere, at der er en sammenhæng mellem brugen af sovemedicin, de såkaldte benzodiazepiner og de nyere benzodiazepin-lignende lægemidler, og overdødelighed.
– Der er ikke stor forskel på nye og gamle typer medicin, siger klinisk professor og overlæge Poul Jennum, er er forfatter til studiet, til newsbreak.dk.
Har mistænkt sovemedicin i mange år
Det er ikke noget nyt, at forskerne mistænker, at overdødelighed har en sammenhæng med sovemedicin.
Det er efterhånden veldokumenteret, at benzodiazepiner har en lang række alvorlige bivirkninger. Du kan eksempelvis udvikle tolerans over for medicinen, hvilket betyder, at du hele tiden har brug for mere og mere for at opnå en effekt, du kan udvikle en fysisk og psykisk afhængighed, og lægemidlerne kan påvirke hukommelsen, koncentrationen og kroppens motorik, skriver Videnskab.dk, som også fremhæver, at tidligere studier har været svage – men dette nye studie er langt stærkere, fordi en langt større gruppe af mennesker har deltaget i studiet.
– Det er en mistanke, vi længe har haft, siger Poul Jennum om overdødeligheden.
Poul Jennum har undersøgt de danske forhold, hvor der er en stor mængde data, fordi sovemedicin bliver registreret – alt er på recept.
Der er alternativer
For mange patienter kan der dog være en anden måde at komme søvnproblemer til livs – det handler om de patienter, der udelukkende har søvnproblemer:
– Kognitiv terapi er lige så godt som søvnmedicin for de store brede grupper med søvnproblemer.
Metoder som KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion)
Poul Jennum understreger, at der kan være akutte situationer og sygdomsforløb, hvor alternativer til sovemedicin som for eksempel kognitiv terapi ikke vil være godt nok, og sovemedicinen er nødvendig.
Det handler om den store gruppe, hvor søvnproblemerne er det primære. Ved alvorlig sygdom kan sovemedicinen altså være nødvendig.