Søren Brostrøm: Vil måske vare flere år

Det er et muligt scenarie, at borgerne fremover skal vaccineres hvert år og have fjerde, femte og sjette stik mod coronavirus, siger Søren Brostrøm

Sundhedsstyrelsen ser på fjerde stik, siger Søren Brostrøm på pressemødet
Sundhedsstyrelsen ser på fjerde stik, siger Søren Brostrøm på pressemødet
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er et muligt scenarie, at borgerne i fremtiden skal vaccineres hvert år og have fjerde, femte og sjette stik mod coronavirus.

Det siger direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen onsdag på et pressemøde.

- Det er noget, vi planlægger efter, at det kunne være et scenarie. Vi kigger lige nu ind i at indføre et fjerde stik.

- Det er for tidligt at sige, hvad det præcis bliver, men hvis det sker, er vi klar til det. For der er ingen tvivl om, at vaccinerne er det, der skal redde os fra fremtidig belastning i epidemien, siger han.

Den stigende coronasmitte har fået myndighederne til at fremrykke planen for, hvornår de 18- til 39-årige kan få det tredje vaccinestik.

Hidtil har meldingen været, at de skulle vente fem en halv måned efter andet vaccinestik.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS