Sony advarer mod at bruge stjålne data
Den hackede, japanske teknologi- og filmgigant Sony advarer nu pressen mod at citere fra en omfattende intern korrespondance, som blev stjålet under et hackerangreb mod Sony Pictures Entertainment 24. november, sandsynligvis som protest mod en kommende film, hvori Nordkoreas leder skal snigmyrdes.
En lang række amerikanske medier modtog søndag brev fra Sony Pictures’ advokat, som advarer dem mod at bruge de stjålne data. I det tre sider lange brev kræver Sonys advokat, David Boies, at alle, der måtte være i besiddelse af de interne data, straks sletter dem og undlader at citere yderligere fra dem.
Nordkorea afviser at stå bag
Ingen har anklaget medierne for at stjæle data fra Sony. New York Times og Washington Post er blandt dem, som har rapporteret om det stjålne materiale på baggrund af, hvad andre har offentliggjort.
Hackere lagde 24. november Sony Pictures’ IT-system ned, da Hollywood-studiet blev angrebet i protest mod filmen »The Interview«, hvori den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, skal myrdes. Nordkorea blev straks mistænkt for at stå bag men har afvist det.
Efterforskere har identificeret syv såkaldte proxyservere, som hackerne har brugt til at forsøge at skjule deres spor. En stod på et hotel i Thailand. De andre står ifølge Washington Post i Polen, Italien, Cypern, Bolivia, Singapore og USA. Det amerikanske forbundspoliti FBI, som leder efterforskningen, vil ikke kommentere oplysningerne.
Interne gnidninger
Flere film, der endnu ikke havde haft premiere, blev samtidig piratkopieret og lagt på Internet sammen med den interne korrespondance. Heraf fremgår, hvordan Hollywood-studiet og Sony-koncernens topledelse i Tokyo har interne gnidninger, mens Sonys topchef siden 2012, Kazuo Hirai, forsøger at gennemtrumfe sin vision under sloganet »One Sony« (Ét Sony), skriver nyhedsbureauet Reuters.
Hirai kæmper for at vende koncernens mangeårige underskud ved at tilpasse og skære fra. Han har arbejdet mange steder i Sony, før han indtog chefstolen, og anses derfor som en af de få, som faktisk vil kunne samle hele den store koncern. Sony-aktien er steget med 18 procent i år som anerkendelse af indsatsen med at gøre koncernen pengestærk igen.
Efter at Nordkorea i sommer kritiserede planerne om »The Interview«, bad Kazuo Hirai filmafdelingen om at tone filmen lidt ned, hvilket skabte modstand i Hollywood-studiet, fremgår det af den lækkede korrespondance. Man kan også læse, hvordan Sony Pictures-ledelsen så med ængstelse på Kazuo Hirais udmeldinger om at spare bredt i koncernen. I en fortrolig besked skriver Sony Pictures’ administrerende direktør, Michael Lynton, i oktober til filmselskabets medbestyrelsesformand Amy Pascal, at man seriøst bør overveje at ændre på filmledelsens vederlag.