Sønderlemmende kritik: Råddent byggeri og mistrivsel

Bostedet Ørbækskilde i Odsherred, hvor en medarbejder blev dræbt 30. december, beskyldes for, at beboerne lever under elendige forhold

Beboerne på Ørbækskilde i Odsherred, hvor en medarbejder blev dræbt den 30. december, levede med råd og svamp byggeriet. De kummerlige forhold har Hanne Petersen fotodokumenteret i kampen for at få sin datter flyttet fra bostedet. Foto: Privatfoto
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: DR Sjælland

Råd, svamp og mistrivsel hos beboerne.

Det er blot nogle af de kritikpunkter, der rettes mod bostedet Ørbækskilde, hvor en medarbejder blev dræbt 30. december.

Kritikken kommer fra Hanne Petersen. Hendes 31-årige datter, som er psykisk syg, har boet på botilbuddet Ørbækskilde i Odsherred siden 2017. Stedet har flere afdelinger, og i 2019 blev hun flyttet til afdeling Bøgebjerg, som var meget nedslidt.

– Vinduerne var fyldt med råd og svamp, der var revner i vægge og lofter, og elinstallationer hang ud af stikkene, siger Hanne Petersen, som har taget billeder af de kummerlige forhold.

Men det var ikke kun de fysiske rammer, det var galt med. Hanne Petersens datter fik det værre i den periode, hun boede på Ørbækskilde, for der er ikke nogen aktiviteter, hjælp eller støtte i hverdagen.

– Hvis hun skulle have mindfullness, kunne hun lægge sig op og lytte til et bånd, eller hun kunne gå en tur med sig selv. Der foregik ikke meget, siger Hanne Petersen.

Ifølge Hanne Petersen er hendes datter meget kreativ, men heller ikke den evne kom bostedet i møde.

– Så kunne hun sidde alene i et lille fyrrum under et punkteret skråvindue og lave sine kreative ting, siger Hanne Petersen.

Reagerer ikke på kritik

I følge Hanne Petersen ignorerede Ørbækskilde hendes kritik. Hun lavede derfor to whistleblows til Socialtilsyn Øst om forholdene.

Der blev efterfølgende rettet op på nogle af de fysiske mangler i bygningen, men der blev ikke ændret på behandlingen af hendes datter.

Derfor har Hanne Petersen kæmpet for at få datteren flyttet til et andet botilbud.

I juni 2020 fik hun et møde med Holbæk Kommune, men derefter skete der ikke mere. Hverken da datteren fik en ny sagsbehandler, eller da Hanne Petersen fire måneder senere klagede over forløbet.

Først i december 2020 skete der noget. Datteren fik tilbudt en plads på et andet bosted, som familien selv havde fundet. Derfor henvendte Hanne Petersen sig direkte til direktør for socialområdet i Holbæk kommune Lene Magnussen, og det satte skub i sagen.

Professor: Dybt kritisk forløb

Kjeld Høgsbro er professor emeritus på Aalborg universitet, og han mener, at forløbet er dybt kritisabelt.

– Kommunen og Socialtilsynet må ikke svigte på den måde. Kommunen har en forpligtigelse til regelmæssigt at sikre, at beboeren har det rigtige tilbud. Og det sociale tilsyn skal sikre, at de pædagogiske tilbud er, som de skal være, siger han.

Chef for Socialtilsyn Øst Trine Stokholm har ikke ønsket at stille op til interview.

Hun siger i et skriftligt svar til DR, at hun grundet tavshedspligt ikke kan kommentere på whistleblows. Der er dog en dialog i gang med Ørbækskilde om udbedring af de fysiske forhold.

Med hensyn til trivslen hos den enkelte borger er det den anbringende kommunes ansvar. Socialtilsynet vurderer den generelle kvalitet i tilbuddet.

Kommune erkender fejl

Direktør for socialområdet i Holbæk Kommune Lene Magnussen erkender, at forløbet her har været alt for langt.

– Og det vil jeg rigtig gerne beklage, siger hun.

Lene Magnussen lover også, at Holbæk Kommune vil tage ved lære af sagen.

– Vi skal være meget hurtigere, når borgerne giver udtryk for mistrivsel, og så skal vi være bedre til at være i dialog med både borgere og pårørende, så vi undgår misforståelser, siger hun.

Formand for bestyrelsen på Ørbækskilde Susanne Kaufmann er også blevet forelagt kritikken, men kan og vil ikke kommentere den.

Den 31-årige kvinde er kort efter nytår flyttet til et nyt botilbud, hvor hun trives.

Powered by Labrador CMS