Søndag er hun den mest ombejlede frøken i landet
Søndag skifter vi til sommertid. Og det er godt for vores optag af D-vitamin med flere solskinstimer. Men ikke godt for de knap så digitale.
Natten mellem lørdag og søndag skifter urene fra 01.59 til 03.00, når vi overgår til sommertid.
På trods af at skiftet frarøver os en time på øjet, bringer det flere lyse timer med sig, men det giver også anslag til stor forvirring. En forvirring, vi født før smartphones, snildt husker.
Hos TDC, der endnu driver Frøken Klokken, viser tal, at der altså endnu findes personer, der har svært ved at finde ud af skiftet mellem normaltid og sommertid.
Syv gange klokken
På en helt almindelig måned får TDC’s telefondame sjældent mere end 20.000 opkald, men i 2016 holdt TDC alligevel lige øje. Da vi skiftede til vintertid – eller normaltid – natten til den 30. oktober 2016, steg kaldene til Frøken Klokken markant. Faktisk fik Frøken Klokken hele syv gange så mange kald den dag end søndagen før.
– Rigtig mange danskere har en smartphone, og den skifter automatisk til sommer- og vintertid. Der er dog også en del ældre telefoner, som man selv skal indstille, og selvfølgelig alle de andre ure, vi omgiver os med. Derfor er der er sikkert en del derude, der gerne lige vil tjekke, hvad klokken helt præcis er, når de vågner søndag morgen, siger Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC Group i en pressemeddelelse i anledning af det forestående skifte.
D-vitamin
Selv om skiftet mellem sommer- og normaltid kan være frustrerende – også for de med smartphones, så har det faktisk en positiv effekt på vores krop.
Det handler om danskernes optag af D-vitamin.
Børge Nordestgaard, der er professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet og overlæge ved Herlev Hospital, peger på, at D-vitamin er en vigtig kilde til en sund krop.
– Skiftet til sommertid betyder, at danskerne er vågne i de timer, hvor solen skinner mere. Så der er større chance for, at vi kan nå at være ude i solen og få den vigtige D-vitamin fra solens stråler, siger han til Ritzau.
Mangel på D-vitamin er udbredt blandt danskerne. Derfor er sommertiden med sine sene solskinstimer en god mulighed for at få fyldt sit D-vitamin-lager op til vintertiden, siger Børge Nordestgaard.
– Langt det meste D-vitamin kommer af, at vores hud er eksponeret for solskin. Og i perioden fra marts til oktober kan det bedst lade sig gøre.
Frøken Klokken behøver hverken D-vitamin eller solskin – måske højst lidt olie.