Soldater vil have klar besked om krig
Evaluering af krigsindsats bør især fokusere på, hvad vi gør, når de første kampe er vundet, mener soldater.
Når eksperter nu frem til 2016 skal gennemtrawle den danske indsats i Afghanistan, så bør fokus især være, hvordan fremtidige genopbygningsfaser skal foregå.
Sådan lyder ønsket fra soldaterforeningen HKKF, efter et flertal i Folketinget er blevet enige om en “erfaringsopsamling” af forsvarets 13 år lange engagement i kampen mod Taliban.
– Set fra soldaternes side er der behov for at få evalueret, hvad vi kan gøre bedre, når vi skal genopbygge et land efter at have vundet på kamppladsen, siger formand i HKKF Flemming Vinther.
– Det militære har vi jo godt styr på, men vores udfordring i Afghanistan har været, hvad vi stiller op med magten, når vi har fået den, og der ikke er nogen, vi kan give den til. Og det bliver jo også udfordringen næste gang, siger han.
Af oplægget til “erfaringsopsamlingen” fremgår det specifikt, at hverken de enkelte militære operationer eller den politiske proces bag beslutningen om den danske tilslutning til krigen skal undersøges.
Alligevel mener Flemming Vinther, at den politiske del af Afghanistan-missionen også bør undersøges.
– Ikke for at lave en heksejagt på, hvem der er ansvarlig for hvad, men for at få en diskussion af betydningen af de skiftende signaler, der er blevet sendt til soldaterne i Afghanistan, siger han.
Flere soldater oplevede i Afghanistan ifølge formanden en frustration over at gå fra at være en befrielseshær til at blive en besættelsesmagt uden et klart langsigtet mål.
– Vi gik jo fra at skulle tæve Taliban til at skulle opbygge et demokrati. Så skulle vi have pigerne i skole, så skulle vi sørge for el og vand, og til sidst skulle vi bare uddanne sikkerhedsstyrker og komme derfra med æren i behold, siger han.
– Det har jo været svært for soldaten at se en meget klar linje fra dag et, og selvfølgelig udvikler en krig sig over så lang tid, men en evaluering af den politiske proces i forløbet er også nødvendig, siger han.
Evalueringen skal forsvarsmyndighederne selv forestå i samarbejde med eksterne konsulenter, og den ventes færdig i løbet af første halvår af 2016.
/ritzau/