Solcellesagen: Lidegaard står til kritik

Den nuværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) står til at få hård kritik af statsrevisorerne for sin håndtering af den såkaldte solcellesag. Arkivfoto. Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Rapport om solcellesag er klar, og den forventes at medføre hård kritik af udenrigsminister Martin Lidegaard.

Martin Lidegaard (R) kan som tidligere klima- og energiminister formentlig se frem til at blive revset af statsrevisorerne for sin rolle i den omstridte solcellesag.

Statsrevisorerne forventes på baggrund af den længe ventede rapport fra Rigsrevisionen at udtale en af de skarpeste grader af kritik, som de har beføjelser til, rettet mod den nuværende udenrigsminister, skriver Berlingske.

Den såkaldte solcellesag har hængt som en sort sky over Lidegaards hoved siden sidste år, hvor det kom frem, at den skandaliserede solcellelov var så hullet, at den måtte lappes sammen ad flere omgange og kan ende med at koste statskassen dyrt.

Som klimaminister fik Martin Lidegaard en næse, men statsrevisorerne ønskede at undersøge sagen yderligere inklusive det lovforberedende arbejde. Og det er denne rapport, som nu formodes at kaste skarp kritik af den radikale politiker af sig.

Ifølge Berlingske er en af konklusionerne i rapporten, at Lidegaard tilbageholdt centrale oplysninger for Folketinget. Allerede dagen før et flertal i Folketinget i december 2012 besluttede at lappe et milliardhul i loven, var ministeren orienteret om, at problemet var langt større end antaget, og at en opjustering af finansieringsbehovet var på vej.

Alligevel blev Folketinget ikke informeret om det.

Kilder, som Berlingske har talt med, siger, at den finansielle opjustering efterlader et hul i finansieringen på op mod 1,8 milliarder kroner frem mod 2032.

I marts 2013 – altså tre måneder efter, at ministeren blev informeret om milliardhullet – ændrede Lidegaard den nye solcellelov, fordi der havde “vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket,” oplyste ministeren. Efterfølgende sagde han til Berlingske, at han ikke var orienteret om lovhullet, inden den oprindelige lov blev fremlagt og vedtaget.

I maj 2013 erkendte han dog i et samråd om sagen i Folketinget, at han blev advaret af sit embedsværk. Det kostede ham en såkaldt politisk næse.

Hverken formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen (SF), eller Martin Lidegaard har ønsket at udtale sig forud for rapportens offentliggørelse.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS