Sodavands-svindel for mere end fem millioner kroner – nu skal han i fængsel

En 33-årig mand er idømt millionbøde og fængselsstraf for ulovlig import af øl og sodavand.

En 33-årig mand er blevet idømt fængselsstraf og miillionbøde for svindel med øl og sodavand. Foto. Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

En 33-årig mand fra Slagelse er onsdag i Retten i Glostrup blevet idømt en lang fængselsstraf for i perioden fra marts 2014 til oktober 2015 at have indført øl og sodavand uden at betale moms og afgifter for over fem millioner kroner.

Han blev idømt to år og tre måneders fængsel. Han blev samtidig dømt for at forsøge at bestikke en skattemedarbejder.

Alene i 2014 er der tale om ulovligt salg af mere end fire millioner øl og sodavand.

– De kørte simpelthen rundt på Sjælland og i Storkøbenhavn og solgte dem til kiosker og købmænd, siger anklager Henrik Uhl Pedersen til Newsbreak.dk.

Henrik Uhl Pedersen forklarer, at etiketterne var godt lavet og køberne tilmed fik fakturaer på varerne.

– Der var alligevel en, der fik mistanke. Men da han undersøgte etiketterne kunne han ikke med det blotte øje se noget forkert, siger Henrik Uhl Pedersen.

I hvert fald i den sidste del af perioden var det blevet så organiseret, at de havde ansat to mænd til at sidde på et lager i Vallensbæk og klistre falske pantmærkater på sodavandene.

– Der var to, formentlig rumænere, der var ansat til at klistre etiketter på. Den ene (medhjælper) sørgede for, at de fik et sted at bo og kørte dem frem og tilbage, siger anklager Henrik Uhl Pedersen.

Fik salget af sodavand til at falde

Politiet kom ind i sagen, da de danske rettighedshavere i 2014 kunne konstatere et stort fald i salget af et specifikt sodavandsmærke i Københavnsområdet.

Det førte til flere ransagninger af lagre af SKAT og politiet, og fra sommeren 2015 blev den 33-årige aflyttet af politiet.

– Den nu dømte fandt ud af, at en medarbejder ved SKAT havde opdaget hans ulovligheder. Den 33-årige forsøgte derefter ved at møde på Karlslunde Rasteplads at bestikke SKATS medarbejder med 30.000 kroner for at droppe sagen.

Det blev naturligvis afvist og er i dag en del af dommen, siger anklager Henrik Uhl Pedersen.

Stoppet med 100.000 falske etiketter

Den 11. september 2015 blev den 33-årige stoppet af de kroatiske toldmyndigheder på vej hjem fra Tyrkiet, hvor han havde hentet over 100.000 falske etiketter med danske pantmærker.

Den 33-årige blev siden anholdt og har siddet varetægtsfængslet. Han fik i dag dommen på to år og tre måneders fængsel og en tillægsbøde på næsten fire millioner kroner.

Hjælpere også dømt

En 45-årig hjælper blev idømt fire måneders fængsel.

En tredje medgerningsmand blev ligeledes idømt fire måneders fængsel med vilkår om samfundstjeneste.

Ifølge Henrik Uhl Pedersen er baggrunden for at sigte de to medhælpere blandt andet den telefonaflytning, hvorfra man vidste, at der skulle hentes falske etiketter i Kroatien. Og at det af den fremgik, at det var en af  medhjælpernes ide, at køre i bil i stedet for at flyve derned.

At bilen der blev stoppet med etiketterne, var dog ren rutine fra de kroatiske myndigheder.

– Det var en skærpende omstændighed, at der er tale om grov og omfattende kriminalitet , siger anklager Henrik Uhl Pedersen.

Mændene nægtede sig skyldige, og den 33 årige har anket dommen.

Powered by Labrador CMS